Lipenská magistrála osiřela, pro bruslaře je nebezpečná

České Budějovice - Hit závěru zimy, bruslení na rybnících a řekách, je už nebezpečný. Oteplení proměnilo i populární bruslařskou dráhu na Lipně ve zrádnou past. I proto tady testovali své schopnosti záchranáři z Česka, Polska i Rakouska. Z děr uprostřed přehrady vysvobozoval figuranty vrtulník.

Scénář lipenského tréninku vypadal následovně: Vrtulník míří k Dolní Vltavici, v díře uprostřed přehrady skončili dva bruslaři. Záchranář zavěšený na laně oba bez problémů dostává ke břehu. Ve vodě strávili tři minuty. Záchranáři teď mají v pohotovosti i záložní vrtulník, který může zamířit na větší vodní plochy v kraji. Zatím ho ostrý zásah teprve čeká. „Existuje zvýšené riziko, že by se v tomto počasí někdo mohl propadnout na ledu, takže se na to připravujeme,“ informuje mluvčí zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková. 

Naopak vodní záchranáři už mají takovou akci za sebou. Z chladné vody dostávali na břeh studentku. „Nejhorší na tom byl šok z té zimy, protože to člověk normálně nezažije. Problémem je i oblečení,“ vzpomíná studentka Ivana Schybalová. 

V týdnu ošetřili i několik bruslařů, kteří se v tající dráze zranili. Většinou šlo o zlomeniny žeber a končetin. Ve střehu jsou také dobrovolní hasiči, kteří upravili hadice tak, aby dostali tonoucího z vody. „Celá hadice měří dvacet metrů a my umíme využít zhruba polovinu,“ říká Josef Furiš ze Sdružení dobrovolných hasičů v Hořicích na Šumavě.  

Teplo v Česku zničilo většinu přírodních bruslařských drah. Vodohospodáři prověřili některé přehradní nádrže a varují, že na led by teď neměl nikdo vstupovat. „Obecně nedoporučujeme žádný vstup na zamrzlé povrchové vody,“ potvrzuje vážnost situace mluvčí Povodí Vltavy Michaela Pohůnková.  

Minulou sobotu se po tzv. lipenské magistrále pohánělo více než tři tisíce bruslařů. Dnes byla úplně prázdná. Bruslaři si vzali varování záchranářů k srdci.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod