Nadšenec si staví Hitlerovu odvetnou zbraň - V1

Jindřichův Hradec – Modelář Michael Šafránek z Jindřichova Hradce staví přesnou repliku německé válečné létající střely V1. Stavbou osmimetrového projektilu si plní životní sen. Letecké i vojenské historiky svým počinem poměrně překvapil, v českých muzeích totiž tato zbraň není. Poslední exempláře mají v Británii a Spojených státech amerických. Model Michael Šafrának se stane součástí jihočeské leteckého muzea, první návštěvníci si ho budou moci prohlédnout v dubnu.

Motor modelář sestavil podle originálních plánů, inspiraci hledal i v historických snímcích. „Jsou tady i klapky na výškovkách, pohybují se,“ ukazuje Michael Šafránek na funkční směrové klapky. Přední část střely, která nesla ničivou náplň, teprve dokončuje. Puma bude mít vpředu i vrtulku, která odměřovala čas letu. „Když se napočítaly patřičné otáčky, došlo k zhasnutí a zastavení motoru a raketa zamířila k zemi,“ přibližuje modelář.

Klempíř a letecký nadšenec první plány rozkreslil v létě minulého roku. Poté se zavřel do dílny a začal stavět. Čistého času mu práce zabrala už téměř dva měsíce, u modelu tráví večery a víkendy. „Je to náročné na čas, většinou se tedy vídáme jen pozdě večer,“ posteskla si jeho manželka Hana Šafránková.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Střely V1 nasadil Adolf Hitler proti Británii v létě 1944. Němečtí vojáci bezpilotní střely odpalovali ze základen na území Francie, jejich hlavním cílem byl Londýn. „Celkem se podařilo nacistům odpálit zhruba 20 tisíc těchto bezpilotních střel,“ přiblížil historik Jiří Rajlich. „Šlo o zbraň odvety za spojenecké bombardování Německa,“ dodal.