Zlínský soud otevřel nejrozsáhlejší kauzu ve své historii

Zlín – Pobočka krajského soudu ve Zlíně řeší nejrozsáhlejší kauzu ve své historii. Jednatřicetiletý Tomáš Kadlec měl podle obžaloby podvádět s nabídkou zahraničních brigád, na kterou se nechaly nachytat tisíce lidí z celé republiky. Mladý muž si od zájemců nechával zaplatit za zprostředkování dobře placené práce v cizině, klientům ale údajně jen poslal bezcenné propagační materiály. Obhajoba trvá na osobním výslechu všech poškozených, projednávání případu se tak zřejmě protáhne. Kadlec je stíhán na svobodě, k soudu dnes dorazil dobře naladěn a vinu odmítl. Obžalovanému hrozí 5 až 10 let.

„Nemám se za co stydět,“ řekl dnes obžalovaný novinářům a rozdal jim brožuru s nabídkou práce v cizině. V jednací síni tvrdil, že jeho firmy nabízely jen cestovatelské a překladatelské služby. „Jednalo se o ubytování, dopravu, delegátské služby, překlady životopisu, doporučení zaměstnavateli i lékařských zpráv a zajištění pojištění. Nikdy jsme nenabízeli zprostředkování práce,“ hájil se. Klienti podle něj pouze dostali CD a publikaci s nabídkou zaměstnavatelů a následný kontakt byl jen na nich. Uvedl, že řada klientů byla se službami spokojena, některé hodlá předvolat jako svědky. „Za celou dobu fungování jsme čelili jen čtyřem trestním oznámením. Současný stav je výsledkem mediální kampaně v televizi,“ bránil se.

80 tisíc za práci v irském krematoriu

Obhájkyně Hana Klimová navrhla výslech všech poškozených. „Mám za to, že v průběhu trestního řízení bylo kráceno právo na obhajobu. Výslechy se konaly během jednoho roku a stalo se třeba, že na jeden den jsem byla předvolána na výslechy do sedmi měst České republiky, což nebylo možné zvládnout. Proto mi nezbývá nic jiného,“ odůvodnila advokátka. Místo obvyklých dvou přísedících má proto senát mimořádně i jednu náhradnici. Zároveň trvá na osobní účasti obžalovaného po celou dobu hlavního líčení. Soudci už navrhli i plán pro letošní rok. Rekordní kauze se chtějí věnovat plných patnáct týdnů – od pondělka do pátku. Každý den chtějí vyslechnout až patnáct svědků.

Jak podvod fungoval?

Zlínský podnikatel nabízel práci v zahraničí na různých webových adresách a vždy se snažil v lidech vyvolat dojem, že jim práci zprostředkuje. Reklamní slogan „S námi je práce jistotou“ zafungoval. Podezřelý měl kromě Zlína pobočky i v Praze a v Ostravě, které mu obsluhovali další lidé.

Po zaregistrování na internetu si zájemce objednal balíček v hodnotě přes tisíc korun pro jednotlivce, pro skupinu částka přesahovala i osm tisíc. Balíček poté přišel klientovi dobírkou a měl obsahovat informace o zprostředkované práci. Uvnitř ale byly jen bezcenné propagační materiály. Když chtěli klienti služby reklamovat, jak jim podnikatel radil na svých webových stránkách, přestal s nimi komunikovat a nikdy už své vložené peníze neviděli.

Podle obžaloby bylo poškozeno 4 246 lidí, od kterých Kadlec získal 13 milionů korun. Od dalších 275 osob se údajně peníze vylákat jen pokusil, šlo o 806 000. Lidé uvěřili nabídkám, že si ve Spojených státech vydělají jako sběrači míčků na kurtech padesát tisíc korun nebo že za práci v irském krematoriu dostanou osmdesát tisíc. Podle kriminalistů drtivá většina poškozených uvedla, že inzerci chápala jako nabídku práce v zahraničí, nikoliv pouhého zaslání prospektů. Případ vyšetřovala i Česká obchodní inspekce, která muže pokutovala za klamavou reklamu.

„Jedná se o kvantitativně zcela jistě nejrozsáhlejší spisový materiál, který jsme zde zpracovávali. Jde o více než 150 svazků spisového materiálu a více než 80 tisíc listů,“ uvedl před časem státní zástupce Roman Kafka. Jen obžaloba má 360 stran.

Na stránkách ministerstva práce je seznam prověřených pracovních agentur

Ministerstvo práce a sociálních věcí už několik let varuje zájemce o práci v zahraničí, aby si na podvodníky dali pozor. "Kdo chce využít služeb agentur práce při hledání zaměstnání v zahraničí, měl by především vědět, že pracovní agentura působící v České republice nesmí od klientů – uchazečů o práci – vyžadovat žádný poplatek za zprostředkování práce. Seznam povolených agentur práce lze najít na stránkách ministerstva," upozorňoval resort na svém webu.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)