V Olomouci převěšují troleje, majitel je na domu nechce

Olomouc – Z fasády domu na rohu jedné z nejrušnějších ulic v centru Olomouce zmizí úchyty, které drží trakční vedení. Kvůli úpravám bude ulice 8. května až do konce dubna průjezdná jenom pro hromadnou dopravu. Rekonstrukce je výsledkem dlouholetého sporu majitele jednoho z domů s dopravním podnikem. V ulici proto budou nainstalovány tři nové sloupy, dělníci už na ně hloubí jámy. Stavební firma zároveň zrekonstruuje silnici a chodník, případně přeloží i kanalizaci. Náklady se odhadují na dva miliony korun.

Spolumajitel domu Zdeněk Peško úchyty na budově nechce, tvrdí, že otřesy od tramvají budovu poškozují, stěžují si podle něj i obyvatelé domu. „Když projíždí tramvaj, tak se ten barák celý chvěje. Otřesy způsobují, že padají opaxitové desky,“ řekl ČT. Vyzval proto dopravní podnik, aby závěsy sejmul, vše ale nakonec musel řešit soud, který rozhodl ve prospěch majitele.

Kvůli stavbě je uzavřen úsek od přechodu pro chodce na křižovatce k náměstí Národních hrdinů po ulici U Hradeb. „Provoz MHD nebude po dobu uzavírky omezen, zbytek ulice 8. května bude přístupný pro individuální dopravu a zásobování přes ulici Zámečnickou. Průchod pro pěší bude v místě rekonstrukce usměrňován koridorem. V průběhu měsíce března bude upřesněno, kdy dojde k víkendové výluce tramvajového provozu kvůli převěšování trolejí,“ uvedlo město na svém webu.

Dům stojí na rohu ulice, kde se loni v polovině října zřítila z jednoho objektu štítová zeď a zabila osmasedmdesátiletou ženu. Podle magistrátu i dopravního podniku ale převěšování trolejí s tímto případem nesouvisí.