O víkendu začíná Matějská pouť, organizátoři lákají na booster XXL

Praha – Už tuto sobotu začíná v areálu na pražském Výstavišti letošní Matějská pouť. Stejně jako loni čeká na návštěvníky zhruba 120 atrakcí a chybět prý nebudou ani populární adrenalinové atrakce z Nizozemska. Novinkou bude booster XXL vysoký 45 metrů a určený pro 16 osob, zbrusu nový dvoupatrový strašidelný zámek nebo vodní balony. Vstupné do areálu stojí maximálně 25 korun, pak se ale platí zvlášť za každou atrakci, přičemž na ty nejatraktivnější stojí vstup zhruba 80 – 100 korun.

V areálu nebudou chybět tradiční autíčka, řetízkové, hydraulické a podlahové kolotoče, minimotorky, skluzavky, nafukovací skákadla a vláčky. Ti odvážnější se mohou vypravit na moderní technická zařízení včetně horské dráhy a katapultu. Návštěvníci mohou zavítat i na akce, které se na Výstavišti konají celoročně včetně návštěvy mořského akvária či představení Křižíkovy fontány. Ta letos slaví 121. rok existence, nový háv jí už sedmnáctým rokem dává agentura Orfeus, která sezonu zahájí už 9. března. 

O víkendu je vstup do areálu Výstaviště za 25 korun, od úterý do pátku deset korun. Za vstupenku získají návštěvníci desetiprocentní slevu na některou z atrakcí. Děti do 120 cm výšky, důchodci a vojáci pak mají vstup zdarma. I letos se uskuteční Den pro postižené děti; 26. března budou mít od 11:00 do 15:00 hodin vstup na všechny atrakce zdarma. 

„Už letos se připravujeme na příští, jubilejní ročník, kdy oslavíme padesátiny této akce,“ uvedl Václav Kočka z České asociace majitelů lunaparků, cirkusů a stánkového prodeje. Matějská pouť podle něj tradičně zahajuje sezonu v Evropě.   

Tradice Matějské pouti v Praze je zaznamenávána od roku 1595. Ty původní bývaly v blízkosti Hanspaulky, ale prostranství prý bylo malé, a tak se stánky a kolotoče zvolna posouvaly do centra Dejvic, kde jsou dnes vysokoškolské areály. Na Výstavišti se koná od roku 1963. Slavnou se prý stala proto, že byla první jarní poutí v Praze a oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února.