Sníh taje, lyžaři se přesto mohou těšit na víkend

Praha – Lyžaři se přes oblevu, která v týdnu zasáhla Česko, mohou směle vydat na hory. Většina lyžařských areálů je stále v provozu a využívají obzvlášť bohaté sněhové nadílky, kterou letos dostaly. Ze všech hor zní unisono: Podmínky jsou výborné, sněhu je na sjezdovkách stále více než dost. Výjimkou jsou pouze nejmenší sjezdovky v nízko položených oblastech, kde už mnoho sněhu nezbývá a vleky stojí. Lyžaři se také musí připravit na to, že je sníh mokrý – a proto mohou záhy být mokří i oni sami.

Na krkonošských svazích leží až 200 centimetrů mokrého sněhu. Ke dvěma metrům se blíží výška sněhové pokrývky na Medvědíně nad Špindlerovým Mlýnem, ve Svatém Petru je potom necelý metr. Na Černé hoře nad Janskými Lázněmi leží až 180 centimetrů sněhu, téměř dva metry jsou na Lysé hoře nad Rokytnicí nad Jizerou a nedaleký Harrachov má až 150 centimetrů sněhu. Kdo dá v Krkonoších přednost hřebenovému výletu, musí být opatrný a zdaleka se vyhnout lavinovým lokalitám, protože zůstává v platnosti třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V Jeseníkách – kde rovněž platí třetí lavinový stupeň – se výška sněhové pokrývky pohybuje od 70 do 180 centimetrů, nejvíce sněhu je na sjezdovkách na úbočí Pradědu – až tři metry. Z větších areálů je potom hodně sněhu na Červenohorském sedle a v Koutech nad Desnou (až metr a půl). V největším jesenickém skiareálu na Ramzové je zhruba metr sněhu. Dobré podmínky ale hlásí i areály Branná nebo Petříkov, stále funguje i hlavní sjezdovka v Hlubočkách u Olomouce. Podobné podmínky jako v Jeseníkách panují také v oblasti Králického Sněžníku, dolnomoravský areál má na sjezdovkách až 130 centimetrů sněhu.

Šumava je na tom co do sněhu trochu hůře. Třetí nejvyšší pohoří v Česku má vesměs pokrývku nižší než metr. Výjimkou je špičácký skiareál až se 140 centimetry a Kvilda se 150 centimetry a dále příhraniční oblasti v Německu a Rakousku. Smrčina (Hochficht) i Velký javor (Grosser Arber) mají na sjezdovkách až 180 centimetrů sněhu. Další větší skiareály na české straně Šumavy mají necelý metr sněhu – Lipno hlásí zhruba 80 centimetrů, na Zadově je až 90 centimetrů.

Zima nekončí ani v Beskydech. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích má na sjezdových tratích zhruba metr sněhu, Pustevny více než půl metru. Velmi dobré podmínky nabízí areál v Mostech u Jablunkova, kde na sjezdovkách leží od 70 do 120 centimetrů sněhu. Hlavní svah na Trojáku na Kroměřížsku i svah nedaleko centra Zlína mají kolem 80 centimetrů sněhu.

Některá lyžařská střediska v Krušných horách už kvůli oblevě provoz přerušila, na víkend se ale ještě plánují rozjet. Jezdit se tak nadále bude v Zadní Telnici nebo Bouřňáku. Bez omezení potom jezdí Klínovec až se 180 centimetry sněhu na svazích, stejně tak i Boží Dar s metrovou pokrývkou.

Jizerské hory a Ještěd nabízejí před víkendem solidní podmínky pro sjezdové lyžování. Liberecký skiareál má necelý metr zmrzlého sněhu, na svazích Tanvaldského Špičáku je na půl metru mokrého sněhu a podobné je to i v Bedřichově a na Severáku.

V Orlických horách v Deštném a Říčkách leží na sjezdovkách od 70 do 140 centimetrů. Červená Voda a Čenkovice mají kolem metru sněhu a na hřebeni je ho kolem 160 centimetrů.

Na Vysočině se lyžuje asi na desítce sjezdovek. Nejvíc skiareálů funguje na Žďársku, třeba Fajtův kopec u Velkého Meziříčí, Dalečín, Harusův kopec u Nového Města na Moravě, Nový Jimramov, Svratka a Karasín. Vleky jezdí i na Jihlavsku a na Křemešníku u Pelhřimova. Uzavřeny jsou ale sjezdovky na Havlíčkobrodsku a na Třebíčsku a lépe na tom není ani oblast Pardubického kraje mezi vrchovinou a Orlickem. Mimo provoz jsou Peklák a Přívrat u České Třebové.

Ve středních Čechách budou o víkendu otevřena všechna střediska kromě areálu v Kvasejovicích u Sedlce-Prčice. Podstatně hůře je na tom Jihomoravský kraj, kde jsou v provozu už jen dva vleky, v Olešnici na Blanensku, kde je 70 centimetrů sněhu, a v Němčičkách na Břeclavsku.