Alkohol v centru zakázalo už na 330 měst a obcí

Uherský Ostroh (Uherskohradišťsko) – Česko se mění v suchou zemi. Neustále přibývá obcí, které zakazují pití alkoholu na veřejnosti – většinou se vyhlášky týkají centra nebo okolí škol. Dnes rozšířil řadu „suchých měst“ Uherský Ostroh na Uherskohradišťsku, kde zákaz alkoholu včera schválili zastupitelé a vyhláška začne platit 9. března. Celkem se tak počet míst, kde je popíjení zakázáno, blíží 330.

Radnice Uherského Ostrohu je přesvědčena, že opilců – bezdomovců nebo „bavících“ se lidí – už je v okolí náměstí příliš mnoho. Potíže nastávaly zejména o víkendech, kdy opilí lidé rušili noční klid. Vedení města připravilo hned několik variant zákazu alkoholu. „Ve hře byla i varianta zákazu pití a držení alkoholu na veřejných prostranstvích po celém města,“ popsala starostka Uherského Ostrohu Hana Příleská (ČSSD). Nakonec město schválilo zákaz popíjení na náměstí Svatého Ondřeje a v přilehlé uličce Moravní.

Uherský Ostroh se tak připojil k širokému proudu měst, kde platí „suchá vyhláška“. Například v Jihomoravském a Zlínském kraji je už jediné větší město, které konzumaci alkoholu vyhláškou nereguluje. Oblasti, kde je popíjení zakázáno, jsou na všech místech obdobné – kromě centra je to zpravidla také okolí škol, nemocnic a nádraží. Výjimkou jsou období městských slavností, silvestr a Nový rok.

Dodržování vyhlášky hlídají strážníci, kteří její porušení mohou pokutovat obvykle stovkami korun. Zprvu však případ vesměs řeší nejprve domluvou, v případě bezdomovců potom neudělují pokuty, nýbrž zabavují lahve.

Představitelé měst a obcí, kde „suché vyhlášky“ platí, jsou s jejich dopadem spokojeni. Podle starostů se počet opilců na veřejných místech snížil na minimum.

Telefonát Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)