Hejničtí sázejí na své kino v loterii

Hejnice (Frýdlantsko) - Kuriózní způsob, jak zachránit místní kino, vymysleli v Hejnicích - rozhodli se zkusit štěstí ve Sportce. Případná výhra, která je statisticky pravděpodobná, jako že se v rodině narodí paterčata, má být použita na digitalizaci biografu. Jinak prý skončí. Samo město moderní technologie nakoupit nemůže. Brzo se bez nich ale neobejde, protože distribuce je už v drtivé většině digitální. Hejnické kino je jedno ze dvou posledních na Frýdlantsku.

Budoucnost kina v Hejnicích je doslova sázka do loterie, na tiket se skládají diváci ve sbírce v pokladně. Dva a půl milionu na digitalizaci je pro město i přes třísettisícovou státní dotaci příliš, o projekce ale přijít nechce. „Do Liberce je to sice jenom 40 kilometrů, ale v třeba v zimě je to přes ta dvě horská sedla nereálné. A ekonomická situace místních není tak dobrá, aby dávali dvě stě korun za lístek,“ hájí kino místostarosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Nové filmy ale distributoři nabízejí většinou už jen na digitálních nosičích. Hejnické kino tak nemá co hrát nebo je až poslední v řadě. Na nedostatek diváků si přitom stěžovat nemůže. „Když jsme hráli Lidice, byl sál plný. Na ty vyhlášené filmy návštěvnost je,“ potvrzuje promítač Jaroslav Sochor.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Stát dal loni na digitalizaci kin přes 20 milionů korun. Uspělo 29 projektů. „Malá města se stala jakousi obětí digitalizace. Velcí distributoři ušetří na kopiích, ale malá kina na digitalizaci nemají peníze a už ani státní fond jim je nedá,“ říká Ondřej Šír, vedoucí kina v Semilech.

Ještě letos se v Hejnicích promítat bude. Jestli ale obec nevyhraje, od příštího roku, vzhledem k avizovanému konci klasických kopií, zbydou zdejšímu kinu jenom filmy pro pamětníky. Pravděpodobnost hlavní výhry ve zvolené loterii je přitom podle internetové Wikipedie 1:14 000 000.