K. Vary žijí ruskými volbami, volit přišly stovky lidí z regionu

Karlovy Vary – Rusko si dnes volí novou hlavu státu. Volit můžou samozřejmě i Rusové za hranicemi země, a to prostřednictvím ruských konzulátů. Na ruský konzulární úřad v Karlových Varech tak dnes od rána přicházeli lidé, aby odevzdali svůj hlas pro některého z pěti kandidátů na prezidenta Ruska. Tuto šanci mohli využít nejen Rusové, kteří v regionu trvale či přechodně žijí, ale i lázeňští hosté. Před konzulátem se vytvořila až třicetimetrová fronta a krátce před polednem už volilo přes 400 lidí. Podle Alexandra Budajeva z ruského konzulátu zájem předčil očekávání.

Jen v Karlovarském kraji žije kolem 4 500 Rusů, volit do Karlových Varů ale přijeli i z Ústeckého a Plzeňského kraje. Očekávat lze údajně až tisíc voličů. Přestože bylo na konzulátu poměrně rušno, organizace voleb tam byla velmi dobře zajištěna, takže čekání na možnost vhodit lístek do urny nebylo příliš dlouhé. Tři z pěti prezidentských kandidátů, a to Michail Prochorov, Vladimir Žirinovskij a Gennadij Zjuganov, měli ve volební místnosti své pozorovatele, kteří sledovali, jestli vše probíhá tak, jak má. Po skončení voleb každý z pozorovatelů dostane i oficiální protokol o výsledcích.

Alexandr Budajev, člen konzulární mise

„Při loňských parlamentních volbách přišlo na konzulát odevzdat hlas kolem pěti stovek lidí. Tohle číslo bude určitě překonáno. O možnosti volit byli lidé informováni s dostatečným předstihem nejen prostřednictvím médií, ale distribuovali jsme oznámení i do největších karlovarských lázeňských hotelů a sanatorií.“

Volit ruského prezidenta přijela dnes do Karlových Varů například skupina přátel z Ústeckého kraje. Svezli se společně autem, ale prý by jeli i vlakem, kdyby to bylo třeba. Z Chebu přijela například devatenáctiletá studentka Alexandra Kadočniková, která v regionu žije tři roky a učí se vyrábět hudební nástroje. Z konzulátu si odnesla kytici, protože to byly její první volby v životě. „Je to důležitý den a o tom, zda pojedu volit, jsem příliš dlouho neuvažovala. Přijela jsem s rodiči,“ uvedla.

Ruské prezidentské volby
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Zajistit volby není pro personál ruského konzulátu v Karlových Varech nijak složitá věc, podotkl Budajev. Není to poprvé, co se tady volby konají, a za jakousi zkoušku na letošní prezidentské volby lze považovat i loňské parlamentní. „Nebylo třeba více personálu, dost práce ovšem dala, a ještě nám dá, administrativa a veškeré papírování s volbami spojené. Konečné výsledky voleb na konzulátu po sečtení všech hlasů pak odfaxujeme do Moskvy,“ dodal Budajev.

Zájem o volbu prezidenta byl i v Brně

Volit přišli i Rusové žijící na Moravě. Od osmi hodin chodilo do budovy generálního konzulátu tolik lidí, že se v některých chvílích tvořila fronta. Díky výborné organizaci v ní ale nikdo nestál dlouho. „Rusové jsou velmi citliví na své právo volit. Velmi dobře si uvědomují, že to nebylo vždy samozřejmé, a nyní mají zájem o to, kdo jim bude v příštích šesti letech vládnout,“ popsal zájem generální konzul Ruské federace v Brně Andrej Šaraškin.

Podle Šaraškina má konzulát informace zhruba o 880 Rusech, kteří žijí v moravských krajích. Občané Ruska však nemají povinnost se registrovat na konzulátě, takže jich může být více. Do konzulárního obvodu spadá pět krajů: Jihomoravský, Vysočina, Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký.