Nehody uzavřely hlavní tahy – D1, R10 i železnici u Prahy

Praha – Dopravní nehody připravily nepříjemný začátek týdne řidičům a také cestujícím na železnici takřka po celé republice. Kvůli haváriím kamionů byla dlouho hned na dvou místech uzavřena dálnice D1 – mezi Brnem a Vyškovem a u Lipníku nad Bečvou. U Lipníku je už provoz obnoven. Kvůli bourání mostu se navíc musí řidiči připravit na výrazné zdržení na rychlostní silnici R10 u Benátek nad Jizerou a kvůli smrtelné nehodě byla celé dopoledne neprůjezdná také silnice I/35 u Svitav. Kvůli nehodě byl dopoledne zastaven provoz také na hlavní železniční trati z Prahy do Kolína.

První nehoda se stala na 219. kilometru dálnice D1 – mezi Brnem a Vyškovem – ve směru na Přerov. Po 3:00 se převrátil tahač s návěsem, který vezl pivní lahve. „Příčinou té nehody je pravděpodobně mikrospánek, kdy řidič začal vyjíždět z dálnice vpravo a záhy strhl řízení doleva,“ přiblížila policejní mluvčí Petra Vedrová. Výsledkem jsou poškozená středová svodidla a náklad – balíky s pivními lahvemi – rozsypaný na vozovce. Provoz by měl být obnoven v dopoledních hodinách po odtahu kamionu a uklizení střepů na dálnici. Dálnice byla před třetí hodinou v místě nehody zprůjezdněna jedním pruhem, druhý zůstává uzavřen. Řidiči tak nadále musí očekávat komplikace.

Další nehoda se stala zhruba o hodinu později na 297. kilometru u sjezdu na Lipník ve směru na Prahu. Nákladní vůz po nehodě zůstal ležet přes celou vozovku. Po osmé hodině byla dálnice částečně zprůjezdněna, nyní je již průjezdná bez omezení.

Nehody na D1
Zdroj: ČT24

Uzavřena i R10, na silnici 35 umírali lidé

Kolony se dnes v ranní špičce tvořily také na rychlostní silnici R10. Na 31. kilometru je uzavřen směr na Prahu kvůli bourání mostu. Doprava byla nejprve vedena po objízdné trase, později ji silničáři svedli do jednoho jízdního pásu. V místě se proto jezdí v každém směru pouze jedním jízdním pruhem.

Ani tím však výčet velkých dopoledních nehod a uzavírek na nejvýznamnějších tazích v zemi nekončí. Celé dopoledne byla uzavřena i silnice I/35 na česko-moravském pomezí u Svitav. V úseku mezi křižovatkami se silnicemi I/34 a I/43 se čelně srazil kamion s dodávkou, která vjela do protisměru. Nehodu nepřežili dva lidé z Polska, kteří v dodávce cestovali. Další dva lidé byli při nehodě lehce zraněni. „Příčinou nehody může být rychlá jízda nebo také oslnění sluncem,“ uvedla policejní mluvčí Anna Štegnerová. Vytíženou silnici se podařilo zprůjezdnit po poledni.

Nehoda zastavila i hlavní trať z Prahy na Brno a Olomouc

Cestovat po železnici nebylo ráno ve srovnání se silnicemi o mnoho jistější. U kolínské zastávky skočil pod projíždějící vlak člověk, střet nepřežil. Musel být proto zcela uzavřen úsek mezi Velimí a Kolínem, po deváté hodině byl provoz obnoven. Událost ovlivnila regionální vlaky, které jsou v uzavřeném úseku odřeknuty, ale i dálkové vlaky z Prahy do Brna i Olomouce, které jely odklonem přes Nymburk a na další cestu si tak přivezly zpoždění mezi 30 a 60 minutami. Podle policistů se starší muž neocitl pod vlakem náhodou, zřejmě šlo o sebevraždu. „Našli jsme i dopis na rozloučenou,“ upozornila policejní mluvčí Věra Žídková.

Obdobná nehoda se stala také před jedenáctou dopoledne na nádraží v pražských Holešovicích, kde pod přijíždějící osobní vlak spadl člověk. Kvůli nehodě byl dvě hodiny omezen provoz na nádraží, ačkoli stanice zůstala průjezdná. Vzhledem k chybějícímu vlaku však musely dráhy odřeknout některé spoje tzv. Městské linky.

Další nehoda na železnici se stala na jižní Moravě, před vlak na lokálce z Hodonína do Zaječí vjela dodávka.