Za černé odběry hledá ČEZ viníky

Nový Bydžov - ČEZ versus Vladimír Haltuf z Nového Bydžova - spor o nelegální odběr skončí zřejmě u soudu. Firma žádá doplatek 300 tisíc, zákazník se brání, že načerno nic nespotřeboval. Faktem zůstává neoprávněný zásah do elektroměru. Případ znovu upozorňuje na starý problém - nezabezpečené hodiny. Jsou často na místech, kde se k nim dostane kdokoli.

Pan Haltuf má v nájmu kavárnu v domě se šesti byty a sídly dvou firem v Novém Bydžově. Loni v květnu přijeli dva technici ČEZu a odvezli mu elektroměr. „Tvrdili, že jedna plomba je poškozená a druhá se jim jevila jako neoriginální. Byl poškozený číselník, údajně,“ uvedl Vladimír Haltuf. „Na tomto místě byl zjištěn neoprávněný odběr, došlo k přetočení číselníku elektroměru,“ uvedla Šárka Beránková, mluvčí ČEZu, východní Čechy. 

Elektroměr je na veřejně přístupné chodbě. Stačí vzít kličku, která tu leží, a otevřít skříň. K zařízení se pak dostane kdokoliv. Trest v případě problémů ale míří na majitele elektroměru. Pro pana Haltufa pokuta tři sta tisíc korun. „Myslím si, že je to nespravedlivé, že jsme nic neudělali, že jsme nic neukradli,“ říká jeho manželka Žaneta Haltufová.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle našeho zjištění udal pana Haltufa anonym. „Štve vás soused, že řeže dříví v neděli odpoledne, tak mu prostě utrhnete plombu, zavoláte pracovníky ČEZu, že krade elektriku. Nebo konkurence, když vám bude vadit, utrhněte mu plombu, zavolejte ČEZ, že krade, oni mu vyúčtují nějakou škodu. Je to celé absurdní,“ řekl Jiří Novotný, majitel domu. „Na základě energetického zákona podpisem smlouvy je každý odběratel povinen průběžně si kontrolovat svá elektrická zařízení,“ dodala Beránková.

Pan Haltuf tvrdí, že mu technici ukázali původní elektroměr s porušenou plombou až odmontovaný, že mu předem kontrolu ani výměnu zařízení neoznámili a že u ní nemohl být. „Daná situace není pro zákazníka bezvýchodná, protože ČEZ se musí obrátit na soud a tam dokazovat, zda došlo k černému odběru,“ uvedl právník Jan Votočka, Občanské sdružení spotřebitelů TEST. Pan Haltuf se chce s právníky poradit a zvážit možnosti obrany.