Děti z Máje se mohou po prázdninách vrátit do svých škol

České Budějovice – Do dvou českobudějovických škol uzavřených kvůli azbestu se po čtvrt roce můžou vrátit děti i učitelé. Firma, která budovy čistila, je dnes předala zpátky městu. Hodnoty azbestu jsou tam už nulové. V náhradních školách stráví děti i učitelé poslední tři dny, pak je čekají jarní prázdniny. Po nich se už vrátí do svých tříd. Podle odhadů magistrátu se náklady na odstranění azbestu, ale třeba i na dopravu dětí do jiných škol či vypracování odborných posudků vyšplhají na dvacet milionů korun. O část peněz chce radnice požádat ministerstvo školství, zbytek chce od stavební firmy OHL ŽS, která v létě prováděla zateplení škol, při němž zřejmě azbest unikl. Rovněž se bude snažit o mimosoudní vyrování, případný soudní spor by se totiž mohl táhnout léta.

Po skončení sanace v objektu škol provedla specializovaná společnost Foster Bohemia celkem 282 kontrolních měření výskytu azbestu. Všechna ukázala nula vláken na metr krychlový. K výsledkům měření se pozitivně vyjádřila i českobudějovická krajská hygienická stanice.

Českobudějovická radnice si nechala od Foster Bohemia vypracovat expertizu, podle níž azbest unikl do ovzduší právě při zateplování škol. Firma OHL ŽS zase disponuje soudním posudkem, který tvrdí, že postupovala správně.

Více než 1 000 žáků z Máje od začátku prosince dojíždělo do náhradních škol v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. „Náklady na pronájmy autobusů, které město hradilo, se celkově vyšplhaly na milion korun,“ uvedl náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD).

Společnost Sita cz pracovala na odstraňování zdraví škodlivého azbestu od 20. ledna. Původně odhadovaný termín návratu dětí do škol byl až na konci března. Magistrát zavřel školy kvůli nadlimitním hodnotám azbestu koncem loňského listopadu. Zdraví škodlivý azbest našli specialisté v těsnicích šňůrách v přírubách vzduchotechnického potrubí a pravděpodobně byl také v podkladových deskách pod elektroinstalacemi. Kvůli výskytu azbestu podalo sdružení rodičů dětí ze ZŠ Máj I v lednu trestní oznámení na neznámého pachatele. 

V Česku se kvůli azbestu zatím muselo zavřít osm škol. Celkové náklady na opravy a čištění už vyšplhaly na víc než 35 milionů. Zatím pokaždé zaplatilo město nebo kraj. Firmy platit nechtějí, jakoukoli odpovědnost odmítají. Hygienici teď kontrolují dalších 251 škol, které se v posledních letech přestavovaly a u nichž hrozí, že se také azbestem kontaminovaly. Kompletní výsledky by mělo ministerstvo zdravotnictví oznámit na konci dubna.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)