Mladé skláře podpoří stát dotací, školy však nepřevezme

Liberec – Stát nepřevezme od Libereckého kraje tři sklářské školy v Novém Boru, Železném Brodě a Kamenickém Šenově. Zhynout je však nenechá a přidělí jim dotaci 4,8 milionu korun, oznámil náměstek ministra školství Ladislav Němec. Školy, které ministerstvo považuje za „rodinné stříbro“, mají existenční problémy, kraj nemá peníze na další jejich provoz. Státní dotace by je proto měly zachránit. Zda dotace pomůže na delší dobu než jeden rok, však zatím není jisté.

Kvůli nedostatku peněz na provoz plánoval Liberecký kraj sloučení kamenickošenovské sklářské školy s jejím novoborským protějškem. Podle ministerstva školství to však není dobré rozhodnutí, školy by měly zůstat všechny tři. „Jde o soubor tří velice důležitých škol v rámci regionu, které by mohly utrpět podporou jedné či druhé nějakým nesystémovým řešením,“ zdůraznil náměstek Němec. Ministr školství Josef Dobeš loni sliboval, že stát školy převezme. Nyní však ministerstvo od záměru ustoupilo – podle náměstka převzetí „nepřipadá v úvahu“. „Nejedná se o zřeknutí slibu,“ dodal však Němec.

Přesto díky necelým pěti milionům od státu budou mít sklářské školy na provoz i platy pro pedagogy. Prozatím jim tak nehrozí zrušení ani omezení výuky. „Žádné oborové změny, co se týká sklářských škol, dělat nebudeme,“ potvrdil hejtmanům náměstek pro školství Radek Cikl. Přiznal však, že se Liberecký kraj do svých institucí letos nechystá investovat – a to přesto, že je o sklářské školy stále větší zájem. Kamenickošenovská škola má dnes 60 žáků a hlásí se 25 nových, kraj přitom zdůvodňoval své úsilí o její zrušení nedostatkem studentů.

Co bude se sklářskými školami v příštích letech, není jisté. Kromě části úřadů se proti sklářským školám staví i některé sklárny. Stěžují si na nedostatečnou zdatnost absolventů a především poukazují na ubývající počet pracovních míst. Ministerstvo se ale problematikou zatím nechce zabývat – bude jednat až s novým vedením kraje, které vzejde z podzimních voleb.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)