Ani ochlazení nerozehnalo ostravský smog

Ostrava – Vzduch se ochladil, ranní teploty klesly pod nulu. Na silnicích se stalo mnoho nehod, stav vozovek zhoršila například zmrzlá voda z tajícího sněhu. Mráz však nezlepšil stav ovzduší – spíše naopak. V Moravskoslezském kraji se po zlepšení včera odpoledne opět vrátila hodinová koncentrace mikroskopických částic polétavého prachu ve vzduchu na nepřijatelné hodnoty přesahující 100 mikrogramů na metr krychlový.

S výjimkou Opavy je ve čtyřiadvacetihodinovém průměru hodinových měření překročen zdravotní limit 50 mikrogramů na všech stanicích Českého hydrometeorologického ústavu v Moravskoslezském kraji. Díky pročištění ovzduší včera odpoledne jsou tyto průměrné hodnoty poměrně příznivé, nejprašněji je v Bohumíně se 107 mikrogramy prašných aerosolů na metr krychlový.

Aktuální hodinové údaje jsou však podstatně méně příznivé, v Bohumíně se koncentrace prachu ráno přiblížila 200 mikrogramům. Meteorologové však věří, že během dne už se bude situace zlepšovat a smog se postupně začne rozptylovat. Zatím však ještě v Moravskoslezském kraji platí signál upozornění na smog.

Teploty se během dne budou pohybovat lehce nad nulou, na horách by mělo mrznout. Ranní teploty ale zůstávaly v celém Česku pod bodem mrazu. Jedním z důsledků bylo i opětovné namrzání tajícího sněhu na horách. Nebezpečné je to zejména pro řidiče, kteří – pokud vůbec vyjedou – musí být obzvlášť opatrní.