Nevidomí z Českých Budějovic chtějí zákaz cedulí v podloubích

Praha – Do boje za prostupnější podloubí v centru Českých Budějovic se pustil nevidomý Aleš Klabouch. Nejen jemu při pohybu vadí četné reklamy a stojany se zbožím, které lemují překlenutý prostor před obchody či restauracemi. Na budějovickou radnici se nespokojený občan obrátil také s tím, aby nařídila povinnost lépe označit předzahrádky. K výzvě Aleše Kleboucha se postupně přidávají i další handicapovaní. Magistrát vzkazuje, že s poutači v prostoru vlastněným obchodníky mnoho nenadělá, zřetelnější značení venkovních restaurací ale zváží.

Pro 33letého Aleše Klaboucha není problém pohybovat se v ulicích kolem svého bydliště. Větší nástrahu pro něj představuje prostor v podloubí historické části města. „Stojí všude možně, i u přirozené vodící linie,“ hovoří Klabouch o překonávání cest posetých reklamními cedulemi. Podobný názor mají i další nevidomí. Vadí jim například vystavené zboží v úrovni ramen a hlavy.

Podle zástupců sdružení nevidomých by radnice měla přijmout vyhlášku, která rozmístění reklam upraví. Samotný návrh přitom vítají i někteří podnikatelé. Jenže podle radních je takřka nemožné, podobnou vyhlášku prosadit. Podloubí je totiž součást soukromého majetku. „To jsou prostory, které jsou v majetku majitelů domů a my jim do toho nemůžeme nic říct,“ reagoval náměstek primátora Kamil Calta.

Radnice se nicméně pokusí alespoň zlepšit označení letních předzahrádek. Mezi návrhy figuruje možnost ohraničení zvýšenou podlahou nebo jinou zřetelnou bariérou.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)