Ze zmrzlého deště hrozí ledovka, pozor na kluzké silnice

Praha – Přes den pršelo a sněžilo, současně však i tálo, večer začalo mrznout. Součet vody a mrazu má jednoduchý výsledek – přes noc budou kluzké silnice. Český hydrometeorologický ústav vydal varování na ledovku či náledí, které platí od 21 hodin do pátečních 9 hodin. Jde však o jeden z posledních záchvěvů zimy. Příští týden by se však mělo vrátit jarní počasí a teploty kolem 15 stupňů Celsia.

Přes Česko dnes prošla okluzní fronta, která s sebou přinesla sněžení, v nižších polohách potom déšť. Za ním se objevil výběžek vyššího tlaku vzduchu, který s sebou přinesl mráz. Náledí se bude vytvářet zejména na neošetřených silnicích třetích tříd, velmi opatrní by ale měli být řidiči i chodci v celé zemi.

Varování Českého hydrometeorologického ústavu platí pro všechny kraje. Nejnebezpečnější může být ráno, náledí se může udržet až do devíti hodin, po kluzkých silnicích tak budou jezdit lidé i v ranní dopravní špičce.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Kluzké silnice působily nehody

Dnes ovlivnilo dopravu především sněžení, na silnicích se stalo mnoho nehod. Osobní auto ráno narazilo do svodidel na rychlostní silnici mezi Libercem a Turnovem. Další vůz havaroval v opačném směru při příjezdu do krajského města. Dvě osobní auta ráno havarovala i v Mimoni, další v Pertolticích pod Ralskem a v Turnově. „Na Hradecku se do 10:00 stalo v souvislosti s počasím 11 dopravních nehod. Jedna osoba byla lehce zraněna,“ řekla mluvčí hradecké policie Anna Pešavová.

Například ve Stěžerách narazilo osobní auto do uzávěru plynu, který začal unikat. V lesním úseku u Koliby na hlavním tahu z Hradce Králové na Moravu se srazila dvě auta a místo bylo průjezdné jen kyvadlově. U Holovous na Jičínsku na hlavní silnici z Hradce Králové do Jičína havarovala dvě osobní auta. Tři zraněné odvezli záchranáři na vyšetření do jičínské nemocnice. V Dobenínské ulici v Náchodě havarovalo osobní auto, jeden člověk byl lehce zraněn. Dopravní komplikace vznikaly také na zasněžených kopcích, kde uvázly kamiony.

Příští týden se vrátí jarní počasí

Napadnout by během zítřka mělo až 8 centimetrů nového sněhu, na horách až 15 centimetrů. Sněžit by mělo hlavně v Jeseníkách a Beskydech. Po poměrně studeném závěru tohoto týdne, který přinese možná poslední sněžení letošní zimy, se teploty v příštím týdnu vrátí na jarní úroveň. Mohly by dosáhnout až k 15 stupňům Celsia.

  • Sněženky v Dukovanech autor: Jitka Sýkorová, zdroj: Facebook
  • Velké Kunětice autor: Soňa Březinová, zdroj: Facebook
Vydáno pod