V Ostravě se dokončuje obrovské centrum Nová Karolina

Ostrava – V Ostravě se dokončují práce na novém rozsáhlém obchodním centru Nová Karolina. Projekt rozděluje nejen odborníky, ale celou ostravskou veřejnost. Otázkou je především budoucnost menších obchodníků z historické části Ostravy. Nové obchodní centrum by pro ně mohlo být šancí, ale také záhubou. Centrum se otevírá za 14 dní.

Nové obchodní, ale také administrativní a bytové centrum Nová Karolina stojí na velkém území bývalé koksovny, která se jmenovala stejně a byl to největší brownfield v rámci celého ostravského území. Obyvatelé města čekali na zaplnění tohoto území několik desítek let.

Budova ještě není dokončená, některé objekty k ní patřící se budou ještě dostavovat. Podle architekta Radima Václavika bude interiér budovy tvořen z moderních materiálů. Otázkou je, jestli dokončenou stavbu bude navštěvovat dostatek lidí. To by se podle architekta mělo ukázat do dvou až tří let.

Budova se nachází několik set metrů od historického centra města. Většina obchodníků, kteří zde mají obchody, se do nákupního centra hodlá přesunout. Podle architekta se však později pravděpodobně vrátí opět i ke svým obchodům v historické části. Nové centrum by podle něj mohlo přilákat také lidi z ostatních měst, kteří by mohli mít o návštěvu historického centra zájem. Že by obchody ve staré části města trpěly nedostatkem zákazníků, se tedy Václavik neobává.

Vstup Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)