Pod vlivem lysohlávek zkusil zabít kamaráda i sebe, dostal podmínku

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes uložil tříletý trest vězení podmíněně odložený na pět let dvacetiletému mladíkovi z Ostravy, který se loni v srpnu pod vlivem lysohlávek a marihuany pokusil zabít svého kamaráda a pak sebe. Napadenému se podařilo utéct a utrpěl jen lehčí poranění. Naopak obžalovaný Peter Luštiak se zranil vážně a přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Soud mu také nařídil, že se musí léčit. Odsouzen byl za opilství.

Rozsudek je pravomocný. Mladík se ještě v soudní síni vzdal práva na odvolání. Stejně se rozhodla i státní zástupkyně. „Je to nešťastná událost, která mohla dopadnout daleko tragičtějším způsobem,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková. Obžalovaný si podle ní z celého případu vzal ponaučení. Jeho trest by měl působit jako odstrašující příklad pro další mladé lidi, kteří se rozhodnou experimentovat s drogami.

Dvojice spolu bydlela a loni 8. srpna společně vyrazili na výlet do přírody. Cestou popíjeli odvar z lysohlávek a kouřili marihuanu. Při zastávce na poli u Ostravy-Martinova se Luštiak rozhodl kamaráda políbit. Ten to ale odmítl a poodešel. Obžalovaný pak vytáhl z batohu nůž a kamaráda napadl. „S Michalem jsme se šli projít a v průběhu cesty jsme právě zkonzumovali ty lysohlávky a nedopadlo to tak, jak by člověk chtěl,“ řekl odsouzený Peter Luštiak. „Já mám na to špatné vzpomínky a nerad se k tomu vracím, jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ říká napadený Michal Klos, kamarád obviněného.

Mladík chtěl podle své výpovědi dosáhnout pohlavního styku. Když neuspěl, napadlo jej, že by oba mohli zemřít. „Uviděl jsem příležitost osvobodit se a dostat se do nebe,“ dodal při výslechu. Vše vysvětluje stavem, ve kterém byl. „Neodhadl jsem to, byla to nešťastná náhoda,“ řekl.  

Kamaráda nejdříve škrtil a pak na něj zaútočil nožem. „Křičel na něj: 'Vydrž, už to bude, oba umřeme,'“ uvedla v obžalobě Bilíková. Když se napadenému podařilo utéct, rozhodl se Luštiak, že se zabije. Snažil se bodnout se do srdce. „Šlo to ale ztěžka. Proto jsem na nůž několikrát nalehl. Pak jsem se pokusil podřezat si krk. To se nepovedlo,“ dodal. Na místě pak nějakou dobu zůstal. Našli jej tam policisté, které nechal přivolat napadený kamarád. „Myslel jsem si, že to jsou andělé,“ řekl.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle rozsudku mladík nebyl v době útoku příčetný. Právě proto byl odsouzen za opilství, a ne za pokus o vraždu. „Jako pokus o vraždu to nemohlo být kvalifikováno z toho důvodu, že znaleckým posudkem z oboru psychiatrie bylo naprosto jednoznačně stanoveno, že obžalovaný jednal ve stavu nepříčetnosti, který si však přivodil sám,“ uvedla Bilíková. Délku zkušební doby soud stanovil na pět let především proto, že odsouzený už měl v minulosti s narkotiky zkušenosti. „Musí si uvědomit, že musí změnit svůj životní styl a vyvarovat se užívání drog,“ uvedl soudce při zdůvodnění rozsudku. Pokud by se stejného zločinu dopustil ve střízlivém stavu, hrozil by mu podstatně přísnější trest. „Byla by to vražda a začínali bychom na 12 letech,“ řekl.

Účinky lysohlávek

„Když si člověk vezme lysohlávku a je u něj vyšší riziko vzniku duševní choroby, což dopředu většinou nevíme, tak se samozřejmě může stát, že se tam nějaká duševní porucha rozvine,“ uvedl Jan Hlaváč, vedoucí Primární prevence Renarkon, o.p.s.

Halucinogenní účinky lysohlávek znaly už dávné kmenové civilizace před několika tisíci lety. Sloužily šamanům pro kultovní obřady. Začátkem šedesátých let minulého století se zejména ve Spojených státech staly studentskou drogou. Experimenty s lysohlávkami mohou skončit i tragicky. Například v roce 2000 vyskočil v Brně z okna 22letý mladík. Na místě zemřel.