Policie odvezla nalezený arzenál z domu v Doubravách

Zlín – Policie dnes odvezla k podrobné expertize velké množství zbraní a dělostřelecké munice, kterou včera objevila v přístavku rodinného domu v Doubravách na Zlínsku. Jde údajně o samopaly, kulomety, protitankové zbraně a možná i výbušniny. Přesné množství nalezených zbraní zatím policie tají, není však pochyb, že jde o mimořádné množství. Kromě skladu zbraní dnes policie v domě objevila ještě další ukrytý objekt – varnu pervitinu. Vyšetřování navíc ukazuje, že o ničem neměli tušení nejen sousedé, ale zřejmě ani majitelé zmíněného domu. Ti totiž poskytovali objekt na svém pozemku třetí osobě. Dosud nikdo nebyl obviněn. Podle místních lidí policie pátrá po muži ze Zlínska, který působil ve francouzské cizinecké legii.

Doubravy jsou poklidnou obcí s 500 obyvateli a zřejmě nikdy nezažily tolik pozornosti. Za vším je náhodné objevení množství zbraní včetně výbušnin určené k prodeji do zahraničí. Dům mladého bezdětného páru včera prohledala policie, původně kvůli jinému podezření, o to více byla spolu s místními překvapena. „Dokázalo by to vyzbrojit jednu celou rotu - většinou se jedná asi o 300 mužů. V případě neoprávněné manipulace by to mohlo tu obec zásadním způsobem poškodit, až zlikvidovat,“ přiblížil starosta Jiří Šulák.

Policie se oproti včerejšku nově kromě dvojice majitelů domu začala zabývat také dalšími osobami. Podle výpovědí sousedů totiž obyvatelé domu pronajímali přístavek jinému muži, který si tam dovážel bedny s neznámým obsahem. „Jezdil sem nějaký chlapík, škodovka tu byla, dodávečka, vozil nějaké bedny,“ vzpomínal jeden ze sousedů, nic bližšího ale nevěděl. Obyvatelé domu, kde se zbraně našly, věc nechtějí komentovat.

Policie uvalila na případ přísné informační embargo a nemá radost, že se o jejím nálezu média vůbec dozvěděla. Na muniční sklad přitom údajně narazila náhodou, domovní prohlídka probíhala za jiným účelem. Podle místních obyvatel v rodinném domku bydlí mladý pár, na kterém se jim nikdy nic podezřelého nezdálo. Z nálezu muničního skladu proto byli velmi překvapení.

Reportáž Filipa Zdražila a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)