Památkáři zastavili opravy na zámku v Litomyšli

Litomyšl – Z obavy kvůli dlouhému působení na vzácné nálezy památkáři zastavili archeologický výzkum na Zámeckém návrší v Litomyšli. V lokalitě chráněné Unescem probíhá dlouhodobě plánovaná revitalice, a protože spor s městem a stavaři o to, kdo vše zaplatí, trvá už měsíce, požádali památkáři o předběžné opatření. Do definitivního sporu tak budou záchranné práce zastaveny.

Kdo zaplatí záchranné archeologické práce? Město, nebo stavební firma? Otázka, která komplikuje projekt za 400 milionů korun. Vzácný zámecký komplex zapsaný na seznam UNESCO opustili stavaři loni v prosinci. Za vším stojí nejasnosti o tom, zda práce zaplatí město, nebo stavební firma.

Na konci roku 2011 proto archeologům došla trpělivost. Bagry totiž začaly pracovat například i na demolici amfiteátru v blízkosti zámku ještě dříve, než proběhl samotný výzkum. Národní památkový ústav proto požádal o zastavení stavebních prací.

Archeologové se obávají, že stavební práce poničily některé cenné nálezy na Zámeckém návrší. Například zmíněný amfiteátr se nachází v prostoru opevnění hradu z konce 15. století, jak zmínil Milan Kuchařík. Na jeho stranu se přidává také krajský úřad v Pardubicích. I přesto zatím není jasné, kdy budou archeologické práce v Litomyšli pokračovat. Dokončení celé revitalizace Zámeckého návrší se tak může zpozdit o několik měsíců.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)