Srážka na přejezdu: Auto je nadranc, řidič přesto žije

Kojetice (Třebíčsko) – Přestože z auta, které odpoledne vjelo na přejezdu u jihomoravských Kojetic pod vlak, nezbylo skoro nic, jeho řidič srážku přežil. Ze zdemolovaného automobilu se ho podařilo vyprostit, se středně těžkým zraněním skončil v nemocnici. Ve vlaku nebyl nikdo zraněn. Příčinu nehody zkoumá Drážní inspekce, vyšetřování ale není zcela snadné kvůli poškození výstražného zařízení na přejezdu.

Motorový osobní vlak, který jel z Okříšek do Znojma, narazil do automobilu v úseku mezi zastávkami Kojetice na Moravě a Stařeč. Kdo nehodu způsobil, naznačuje už samotný fakt, že k nehodě došlo – je možné, že řidič nedal přednost přijíždějícímu vlaku. „Jel zřejmě proti slunci, které ho pravděpodobně oslnilo, a vjel na trať v momentě, kdy projížděl vlak,“ popsala nehodu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Není ale zcela vyloučeno, že ke srážce napomohla i železniční správa tím, že nefungovala výstražná světla. Drážní inspekce funkčnost zabezpečení přejezdu v době nehody zkoumá. Po nehodě totiž bylo mimo provoz – zřejmě proto, že bylo při havárii samo poškozeno.

Méně šťastně než srážka na přejezdu u Kojetic, kterou všichni přežili, dopadla další dnešní železniční nehoda. Neopatrného chodce srazil po poledni expresní vlak na nádraží v Napajedlech na Zlínsku. Mladý muž byl na místě mrtev.