Ostravsko leží s chřipkou, Pardubicko pod peřinu míří

Ostrava/Pardubice – Moravskoslezský kraj stojí na hraně chřipkové epidemie. Na sto tisíc obyvatel zde připadá 1 600 nemocných, což je hranice pro její vyhlášení. Mezi nejčastější pacienty patří děti předškolního věku, přibývá ale také mladistvích. Chřipka rovněž řádí v Pardubickém kraji, který hlásí 1 300 nemocných na sto tisíc obyvatel. Podle krajských hygienických stanic by měla chřipka odeznít do měsíce. Celorepublikově přibylo minulý týden lidí s chřipkou a akutními respiračními infekcemi o 7,4 procenta a momentálně je v ČR 1 276 nemocných na 100 000 obyvatel.

Česká republika je stále ve fázi lokálních až regionálních epidemií, uvedlo dnes na svém webu ministerstvo zdravotnictví. Nejvíce nemocných hlásí rodiny s malými dětmi na Ostravsku a Opavsku. Školky v těchto regionech proto od začátku března zejí prázdnotou. „Ve dnech pracovního volna se nemocnost pohybovala kolem 43 procent, mírný nárůst byl zaznamenán i o víkendu,“ informovala Irena Martinková z protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Ministerstvo také uvedlo, že v uplynulém týdnu zaznamenalo celorepublikový vzestup chřipce podobných onemocnění - o 34,7 procenta. Opět ale nejde o všechny kraje, ve Středočeském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji počet pacientů s těmito chorobami klesl. „Naopak největší vzestup - o 166,7 procenta - eviduje Pardubický kraj. Tento nerovnoměrný vývoj do značné míry koresponduje i s poněkud netypickým vývojem celé letošní epidemické sezony v Evropě,“ uvedl úřad.

Ve třech evropských státech, a to ve Španělsku, Itálii a Bulharsku se už nemocnost snižuje, v dalších 11 zemích Evropské unie ale roste. V Česku se chřipka v posledních dnech šíří především kvůli změně počasí a oteplení. Přenáší se hlavně ve veřejných prostorách, například v nákupních centrech je hrozba nákazy 1:5. Menší riziko představuje jízda v městské hromadné dopravě, kde se riziko nakažení snižuje díky odvětrávaným tramvajím a autobusům na 1:20.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)