Boršov hlásí rekord téměř Guinnesův – slezení skály uvnitř domu

České Budějovice – V Boršově nad Vltavou padnul unikátní a dosud neevidovaný rekord pro Guinessovu knihu. Skupina lezců zde ve vodorovném lezení bez vybavení a lan zdolala osmimetrový úsek skalního masivu, který tvoří vnitřní stěnu zdejšího obytného domu. Vítězem se stal Petr Jiříček, který stěnu slezl za dvě minuty.

Boršovský dům, kde k novému rekordu došlo, patří 23 let Antonínu Kuttovi a jeho zadní stěnu tvoří skalní masiv. V létě kvůli chladu láká na přístupnou terasu vodáky a cyklisty, nyní zde, před začátkem sezony, našli zázemí také horolezci. Na masív se vydali bez lan a dalšího vybavení, případné pády zastavila podlaha domu. Skálu označili za zrádnou; kvůli kluzkým úchytům se jim do stěny dařilo zaklesnout nohy jen s velkými obtížemi.

Osmimetrový úsek, který museli všichni zvládnout v tzv. vodorovném lezení, nakonec zdolali jen ti nejzdatnější. Potřebovali na to dvě minuty. „Předpokládal jsem, že to bude obtížný, a nevěřil jsem, že to kdokoli zdolá,“ konstatoval vítěz klání Petr Jiříček.

Podle komisařů jde i v Evropě o unikátní počin, který má šanci dostat se i do Guinessovy knihy rekordů. Podle komisařů totiž podobný výkon v české, ale ani ve světové databance zatím nezaznamenali. „Lezení po skále napodél a uvnitř jsme ještě neregistrovali. Určitě to nemáme evidované,“ uvedl komisař agentury Dobrý den Luboš Rafaj.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)