Hradcem koupené dluhopisy utopily krachlé banky

Hradec Králové -  Neprozřetelnost při investování stála královehradeckou radnici více než 77 milionů korun, o které město zřejmě nenávratně přišlo. Důvodem byla 13 let stará investice do dluhopisů dvou islandských bank, splatných už před dvěma roky. Obě banky ovšem ještě před vypršením limitu zkrachovaly. Hradec se nyní spoléhá na aktivitu islandského správce pohledávek, většinu chybějících peněz ale pravděpodobně už nedostane.

Za podobné peníze mohl Hradec Králové postavit 6 mateřských škol nebo 64 dětských hřišť. Místo toho se v roce 1999 rozhodl k jejich dalšímu zhodnocení. Zastupitelé tehdy souhlasili s tím, aby banka, která spravuje městské peníze, investovala část zisku z prodeje akcií opatovické elektrárny. Správce tehdy koupil dluhopisy islandských bank Landsbanki a Glitnir.

Dva roky už město marně čeká na návrat investice. Obě banky ovšem před čtyřmi lety zkrachovaly. S definitivní ztrátou peněz se tak zástupci města už pomalu začínají smiřovat. „Bohužel, o těch 77 miliónů jsme zřejmě přišli,“ přiznává zastupitel Lubomír Štěpán. Jedinou nadějí je pro hradecké zastupitelstvo správce pohledávek na Islandu.

Přitom nedávno přišla královehradecká radnice o dalších 6 miliónů korun. Šlo o peníze určené na stavbu varhan pro Filharmonii - transakci však město neuhlídalo a nic za ně nedostalo. Zhruba 3,5 miliónu stála socha úspěšného primátora z přelomu 19. a 20. století Františka Ulricha, který k přestavbě města přizval věhlasné architekty Josefa Gočára a Jana Kotěru. Magistrát však loni v létě musel na nátlak veřejnosti kvůli řemeslné kvalitě sochu uklidit z náměstí do skladu technických služeb.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)