Úkryty bezdomovců ničí požáry

Karlovy Vary – Už druhý opuštěný západočeský dům využívaný bezdomovci jako úkryt vyhořel. V noci zničily plameny část třípatrové budovy v karlovarské ulici Na Vyhlídce. V úterý zase vyhořel bývalý internát v areálu někdejšího sportovního klubu Rudá Hvězda v Chebu. S požárem v Karlových Varech bojovali hasiči hodinu. Přestože byl požár ničivý, zřejmě nikoho nezranil. Podle informací hasičského sboru stihli všichni bezdomovci skrývající se v opuštěné budově včas utéct.

Oheň se rozhořel před třetí hodinou v noci v horním patře prázdné budovy v ulici Na Vyhlídce v Karlových Varech. V době příjezdu hasičů – tří jednotek se čtyřmi cisternami a žebříkem – už byla v plamenech celá střecha. Hasiči navzdory nebezpečí pronikli dovnitř, protože je oznamovatel upozornil na výskyt bezdomovců v hořícím domě. Když však prozkoumali všechna tři patra, nikoho nenašli, pouze nalezli některé věci, které zřejmě bezdomovci v objektu zanechali. „Všechno jsme museli vyházet ven z domu, abychom se dostali ke všem skrytým ohniskům,“ uvedl mluvčí sboru Martin Kasal.

Požár vzdoroval hasičům hodinu, poté ho dostali pod kontrolu. Následně museli rozebrat část střešní konstrukce a požářiště hlídali až do rána. Zatím začali zjišťovat, proč začalo hořet. „Pravděpodobnou příčinou je podle vyšetřovatele požárů nedbalost,“ přiblížil výsledek mluvčí Kasal.

Opuštěný dům využívaný bezdomovci hořel v Karlovarském kraji už podruhé za tři dny. V úterý zničily plameny někdejší internát v opuštěném areálu chebské Rudé Hvězdy. Hustý kouř se odtud valil rovnou na centrum města a hasiči tak museli varovat obyvatele, aby v době zásahu raději neotevírali okna. I v tomto případě bezdomovci, kteří na místě přespávali, plamenům včas unikli.