Na Šumavě se zřítil unikátní sovinec, viník se hledá

Klatovy - Těžký sníh zničil budoucí chloubu Národního parku Šumava. V bývalém lomu u Borových Lad se v lednu zřítila největší voliéra v Česku. Vedení parku zjišťuje, jestli je chyba na straně projektantů, nebo zhotovitelů. Hrozí totiž, že by milionový projekt mohl přijít o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Stavba měla být dokončena v červenci.

Více než šest milionů korun bude stát unikátní soví voliéra u Borových Lad. Pro Národní park Šumava to má být tahák sezony. Nic podobného v Česku zatím není. „Projekt sovince je výjimečný svou velikostí, rozsahem, konstrukcí a také počtem druhů ptáků, které zde návštěvníci budou smět pozorovat,“ popisuje mluvčí národního parku Pavel Pechoušek.

Jenže výjimečná konstrukce se v zimě zřítila. A to do míst, kde by se v budoucnu měli návštěvníci procházet. Popraskala silná ocelová lana a zřítila se i nosná železná konstrukce. Vedení parku teď hledá viníky, kteří ponesou za zřícení odpovědnost. „Budeme se bavit o odpovědnosti mezi dodavatelem a projektantem,“ říká ředitel NP Šumava Jan Stráský.

Jako první si nechal vypracovat odborný posudek zhotovitel. Vina je podle něho na straně projektantů. „Výsledkem posudku je, že to bylo špatně staticky navrženo,“ uvedl Miloslav Binder ze zhotovitelské firmy Lesostavby Třeboň. Projektantka Martina Hřebeková chce s jakýmikoliv závěry počkat na vyhotovení dalšího posudku.

Závěry o nehodě musí ale správa parku udělat co nejdříve. Soví voliéra by se totiž měla otevřít už v létě. Pokud sovinec ale opravit nepůjde, Národní park Šumava přijde o dotaci ze Státního fondu životního prostředí a na dokončení stavby nebude mít dostatek peněz. Z chlouby parku by se tak mohla stát stavební ostuda.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)