Když je dálnice, starou silnici nechává kraj chátrat

Ostrava – Stará silnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, která vede souběžně s rychlostní silnicí R56, je ve velmi špatném stavu. Její povrch ničí zejména doprava, která se vyhýbá nedaleké zpoplatněné komunikaci. Po staré silnici však musí jezdit i mnoho řidičů, kteří si na rozbitou silnici stěžují, stejně jako starostové okolních obcí i Správa silnic Moravskoslezského kraje. Vedení regionu, kterému silnice patří, ale nechce dát peníze na opravu.

Silnice třetí třídy, která vede z Ostravy do Frýdku-Místku, je na pokraji rozpadu. Je to především důsledek silného provozu, který kategorii silnice neodpovídá. Situaci ještě zhoršil sníh a mráz. „Stav cesty bez generální opravy je neudržitelný,“ upozornil starosta obce Žabeň David Hejneš. Moravskoslezský kraj však na upozornění starostů nedbá.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Krajští silničáři piřtom o nutnosti opravy zhruba 12 kilometrů dlouhé silnice nepochybují. Její oprava ale má být obzvlášť drahá – každý kilometr má stát pět milionů korun, tj. téměř dvojnásobek obvyklé ceny. „Podle diagnostiky, která tam byla provedena, je velice špatná ložná vrstva. To znamená, že tam dojde k frézování dvojnásobné tloušťky a k položení dvou živičných vrstev, takže i ta cena bude adekvátně vyšší,“ vysvětlil technicko-provozní náměstek Správy silnic MS kraje Milan Novák.

Vedení kraje ale dosud nedbalo na naléhání obcí ani svých silničářů. Přesto se kvůli žádosti správy o peníze na opravu silnice rozbitou komunikací zabývat musí. Rada tak bude o případné opravě ostravsko-frýdecké staré silnice jednat v dubnu.