První kontrola v Čížkovicích dopadla bez problémů

Čížkovice – Cementárna na Litoměřicku od pondělí spaluje toxické kaly vytěžené z ropných lagun na Ostravsku. První kontroly ukázaly, že vše se zatím děje bez porušení předpisů. Inspektoři se do továrny ještě vrátí, dopředu však neoznámili kdy. Proti využívání kalů jako paliva na severu Čech v minulých dnech protestovaly tisíce lidí.

Zástupci inspekce životního prostředí a Ústeckého kraje při první kontrole zkoumali, jakým způsobem se kaly ze skládky v Litvínově do čížkovické cementárny dopravují. Nákladní auta převážející toxický odpad totiž musí být dostatečně zajištěná, aby nedošlo k úniku materiálu. Zajímalo je také, jak je odpad v Čížkovicích skladován a jak ho v cementárně, předtím než je vložen do speciální rotační pece, míchají s dalším palivem.

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun, kde se ukládaly po celé 20. století zbytky z rafinerské výroby. V předchozích letech je zlikvidovalo sdružení Čistá Ostrava, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. To, že se spalují v Čížkovicích, vysvětlují zainteresovaní lidé tím, že cementárna je pro podobné účely nejvhodnější zařízení v zemi. Výhodné je to i pro firmu, která tak ušetří ročně několik milionů korun za uhlí.

Vedení podniku Lafarge, který cementárnu provozuje, od začátku věřilo, že kontrolami jejich továrna projde bez problémů. Do spalování totiž dělníci téměř nezasahují, celý proces je automatizován. Další kontroly by měly následovat v příštích dnech a týdnech. Kontroloři ovšem přesný termín nechtějí specifikovat, jejich návštěva v cementárně je totiž vždy „přepadovka“. 

Cementárna Lafarge v Čížkovicích
Zdroj: ČT24

Cementárna Lafarge plánuje v průběhu šesti let využívat asi 110 tun toxického odpadu, který byl vytěžen při revitalizaci ostravské chemičky Ostramo. Z Ostravy kaly putovaly vlakem do Litvínova na skládku a odtud je kamiony budou denně dovážet do podniku v Čížkovicích. Zbývajících 70 tisíc tun ropných kalů, které v ostravských lagunách zůstávají, už určitě do Čížkovic nepoputuje, co s nimi ale v tuto chvíli bude, nikdo neví. Moravskoslezský kraj chce, aby odpad zmizel co nejdřív. 

Lidé nepřestanou protestovat, plánují hromadnou žalobu

V prvním týdnu spalování žádné protesty odpůrců zpracování kalů neproběhly. Místní ovšem varují, že s odporem nepřestanou, dokonce připravují hromadnou žalobu a další právní kroky. Lidé se nejvíce obávají zhoršení životního prostředí v okolí cementárny, zejména znečištění ovzduší toxickými emisemi.

Protesty v Litoměřicích
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Lafarge argumentuje s tím, že jejich provoz povolené limity nepřekračuje, bohatě se prý do nich vejde. Potvrdilo to i kontrolní měření, které proběhlo minulý týden. Odpůrci spalování ale poukazovali na to, že zdravotní limity uměle navýšila výjimka od krajského úřadu. Vedení Ústeckého kraje speciální zacházení s cementárnou popřelo.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)