Lesy ČR pronajaly těžební pozemky nezákonně, tvrdí Krásno

Krásno – Pronájem těžebních pozemků v Krásně na Sokolovsku provázejí nejasnosti. Kritici transakce tvrdí, že Lesy ČR smlouvu podepsaly nezákonně, pozemky jim už prý dávno nepatřily. Nyní podle rozhodnutí soudu nemovitost vlastní město. Těžařská firma nařčení z podvodu odmítá a chce s Krásnem podepsat smlouvu novou.

Obyvatel Krásna Erich Kříž je přesvědčen, že obecní zastupitelé by měli nechat přezkoumat smlouvu, podle které Lesy ČR v roce 2010 firmě KMK Granit pronajaly těžební pozemky. Podnik tak totiž podle něj učinil poté, co soud rozhodl, že pozemky patří městu.

Všechny podrobnosti sporu sice nezná, ale mohlo prý dokonce dojít ke spáchání trestného činu. „Oba dva věděli, že podepisují smlouvu ohledně něčeho, co nebylo jejich,“ vysvětluje Kříž. Starosta Krásna Miroslav Kirejev už kvůli tomu za město podal žalobu.

Sporné pozemky u města Krásno
Zdroj: ČT24

Státní lesnická firma se ovšem brání, že v době podpisu nájemní smlouvy neměla soudní rozhodnutí k dispozici a navíc ji k tomu nutil zákon. „Nájemní smlouvu s danou společností na pronájem pozemků k dobývacím prostorům jsme byli povinni uzavřít dle horního zákona,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Těžaři chtějí s městem podepsat novou smlouvu

Těžařská firma zase svůj podpis pod smlouvou vysvětluje s tím, že s českými lesy dlouho měla smluvní vztah. Pozemky podle katastru nemovitostí až do loňského roku byly ve vlastnictví Lesů ČR. „Po změně vlastnických vztahů chceme uzavřít smlouvu s novým vlastníkem,“ slíbil předseda představenstva Miroslav Kolbasa.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ani vedení Krásna nechce nepřehlednou situaci vyhrocovat a s těžaři by se rádo dohodlo. Starosta Kirejev je proto ochoten stáhnout svou žalobu. „Mám opravdu velikou snahu, aby došlo narovnání,“ poznamenal s tím, že už má připravenou smlouvu novou. Podepsat by ji mohl nejpozději do poloviny roku. Obec si tak může do svého rozpočtu zajistit každoroční přísun několika set tisíc korun.