Lyžaři na sjezdovkách stále více riskují

Klínovec - Lyžaři na českých sjezdovkách podle vlekařů i záchranářů hazardují se svým zdravím i životy. Neodradí je varovné cedule ani dobře míněné rady. V lyžařské výbavě mají falešný pocit neohroženosti a stále častěji tak dochází ke zbytečným zraněním.

Nepřiměřená rychlost, vyjíždění mimo upravené trasy, nepozornost na sjezdovce. To je jen zlomek prohřešků, kterých se lyžaři ať už úmyslně, nebo z nedbalosti na svazích dopouštějí. Například v lyžařském areálu na Klínovci s nimi mají bohaté zkušenosti. Během večerního lyžování vjíždějí lyžaři i přes varování vlekaře na uzavřenou neosvětlenou trať. Přitom na ni má každou chvíli vyjet rolba. „Když vyjedou ze zatáčky a objeví se proti nim rolba, může se stát hrozný karambol,“ obává se provozovatel areálu Ladislav Vodochodský.

Lyžaři sjíždějí z tratí i do lesa za bezpečnostní sítě. Podle psychologa Václava Moravce mají pocit neohroženosti, kterou jim dodává výbava. „Když má helmu, ochranu zad, těžké lyžařské boty, je to stejné jako rytíř v plné zbroji na koni,“ vysvětluje. I nezkušení lyžaři se běžně ze svahu řítí rychlostí kolem 50 km/h. „Rychlost je ke zranění dostačující. Může dojít od běžných zlomenin, poranění kolen, až po těžké úrazy hlavy,“ varuje Stanislav Kabeš z klínovecké horské služby.

Někde už neukázněné lyžaře kontrolují i policisté na lyžích. „V kraji máme zatím jednu služebnu, kde policisté na lyžích kontrolují sjezdovky a lyžaře při jízdě,“ říká mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta. Záchranáři by chtěli, aby už přístí rok policisté na lyžích dohlíželi na sportovce i v okolí Klínovce.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)