Krušnohorské silnice jsou zcela rozbité, lidé marně čekají na opravu

Karlovy Vary – Obyvatelé krušnohorských obcí chtějí, aby Karlovarský kraj urychleně upravil rozpadlé horské silnice. Sepisují petice a dokonce hrozí blokádou. Protože se kraj k opravám nechystá a odkazuje na prázdnou pokladnu, dost možná se řidiči v Karlovarském kraji nadějí protestních akcí.

Starosta městečka Abertamy, které leží poblíž hlavních krušnohorských turistických tras, tvrdí, že rozbité silnice vážně ohrožují místní ekonomiku. „Lidé k nám přestávají jezdit, protože si nebudou ničit auta,“ poukázal starosta Zdeněk Lakatoš. Díry, které jsou v příjezdové silnici, mají až půlmetrovou délku. „Tam odpálíte kolo, ani nevíte jak,“ poznamenal starosta Lakatoš. Takřka totéž zní také ze sousední Šindelové. Zatímco obec chudne, protože nepřijíždějí turisté, místní obyvatelé mají stále vyšší výdaje za opravy aut.

Nejhorší jsou podle řidičů a mechaniků díry zaplavené vodou. Kdyby je někdo vytvářel úmyslně, byla by to ideální past na auta – ostrá hrana dokáže kolo zničit. Podle místních řidičů jsou vlastně takovými lovci aut karlovarští krajští úředníci. Silnice sice kraji patří, ale ten se k opravě nechystá, protože nemá peníze. „Je to špatná situace, ale s prostředky, které máme – jak se nám snižují – není možné chovat se jinak,“ vzkázal do hor hejtmanský náměstek Petr Navrátil.

Protože ministerstvo dopravy zmrazilo dotační program pro kraje, peníze se nejspíš skutečně nenajdou. Na spor mohou doplatit zejména řidiči, kteří oblastí s poškozenými silnicemi projíždějí. Místní obyvatelé zatím sepisují petice. Pokud jim však kraj nevyhoví, nevylučují silniční blokádu.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)