Pole v Mikulovicích u Pardubic je terčem sporů

Mikulovice (Pardubicko) - Jedenáct let se snaží ekologické sdružení z Mikulovic na Pardubicku dokázat, že podnikatel Luděk Zahradník v obci bez povolení skladuje zeminu a suť, a tím narušuje protipovodňovou ochranu domů. I když Nejvyšší správní soud nařídil podnikateli nápravu, podle sdružení se tak nestalo. Podnikatel tvrdí, že je to pomluva a ekology žaluje.

Obě strany se přou o jedno pole v Mikulovicích. Pod jeho povrchem je podle Václava Průška z mikulovického Sdružení pro ekologii nepovolená skládka, kterou tady udělala firma Luďka Zahradníka. Terén na tomto poli je podle něj nepřirozeně vyšší až o devadesát centimetrů a krajina tak ztratila možnost v případě záplav zadržovat vodu. „Podle mě došlo k znefunkčnění protipovodňového opatření,“ říká Průšek. Žádná náprava, i když ji soud nařídil, podle něj nikdy neproběhla.

Podnikatel Zahradník ale tvrzení ekologického sdružení bere jako pomluvu. U Krajského soudu v Pardubicích se dožaduje omluvy a finančního odškodnění. Tvrdí, že pole do původního stavu uvedl. Rozhovor odmítá, stejně jako jeho právní zástupce. 

Pro pardubický stavební úřad je případ mikulovické skládky uzavřenou věcí. A jeho stanovisko mluví ve prospěch podnikatele Zahradníka. „Soudní znalci tvrdí, že terén je dnes v tom stavu, do jakého jsme ho nařizovali uvést,“ řekl loni Jiří Vopršal, vedoucí stavebního úřadu Magistrátu města Pardubic. „Podstatné je, že jedenáct let uplynulo od doby, kdy byl porušen zákon a pořád se nic neděje,“ říká Lukáš Matějka ze sdružení Arnika. Václav Průšek říká, že na jeho straně je i veřejný ochránce práv. Věří proto, že u pardubického soudu neprohraje.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)