E-shopy s modely vrtulníků roztočily soudní svár

Olomouc - Až před olomoucký krajský soud se dostal spor o doménu internetového portálu zabývajícího se prodejem modelářských vrtulníků. Na původní majitele Jiřího Bajera a Pavla Strnada podala trestní oznámení firma, která od nich doménu za milion korun odkoupila. Muži údajně na pověsti e-shopu po jeho prodeji i nadále parazitovali. Ti to však popírají. Státní zástupce je obžaloval z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Případ dnes soud odročil na polovinu května.

Spor se točí okolo e-shopu www.rczona.cz. V roce 2009, kdy údajně ročně zaznamenal až milion přístupů, jej majitelé prodali firmě Hokasa z Bouzova na Olomoucku. Zástupci firmy byli v té době jejich přátelé. Podle státního zástupce Karla Studeného měli převést veškerá práva včetně práva grafické úpravy a sortimentu zboží, to ale neudělali. Podle něj původní majitelé zkopírovali grafickou podobu tohoto e-shopu, který následně v totožné podobě a s totožným sortimentem zboží provozovali na svých stránkách Heli expert, jež patří jejich společnosti Bastrade.

Původní majitelé portálu však veškerou vinu popírají. Podle nich oba portály nejdou zaměnit. „Náš portál navíc nebyl určen pro maloobchodní prodej, což vyplývá i z účetních záznamů. Sloužil pro velkoobchodní partnery. Společnost Hokasa nám naopak dodnes dluží 300 tisíc korun, uvrhli nás do platební neschopnosti. Celá kauza je o zastínění této dlužné částky,“ řekl Strnad. Podle Bajera nemohli navíc poskytovat žádnou exkluzivitu na grafickou podobu stránky, neboť si ji koupili jako šablonu na internetu.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Zástupci firmy Hokasa, která sporný e-shop nyní vlastní, však trvají na svém. „Koupili jsme od nich e-shop, oni ho zkopírovali. Na internetu jsme poté našli jejich stránku Heli expert, na které byla zkopírována veškerá data. Využili naší nezkušenosti v podnikání a výpočetní technice. Koupili jsme tehdy předraženou firmu s úpadkovým obchodem. Stejné zboží totiž začaly postupně nabízet i jiné portály,“ řekla novinářům jednatelka firmy Kateřina Přikrylová. Svým bývalým partnerům prý dluží zhruba 250 tisíc korun. Dluh je však podle ní za faktury vydané v neoprávněné výši.

Dodatečné sdělení:
  Pravomocným rozsudkem Krajského soudu Ostrava, pobočka v Olomouci ze dne 21.09.2012 byli Jiří Bajer a Pavel Strnad zproštěni obžaloby neboť v žalobním návrhu označený skutek není trestným činem.