Český ráj má novou stezku k zapomenuté vyhlídce

Turnov – Na Hruboskalsku v Českém ráji přibyla na začátku turistické sezony nová trasa, která vede k vyhlídce zvané U Kamenného stolu – sice dávno už známé, ale pozapomenuté. Nabízí neobvyklý výhled na sever až k Javorníku. V posledních 40 letech vyhlídka zarůstala a nadlouho výhled znemožnily stromy.

Vyhlídka U Kamenného stolu byla postavena nejspíš v polovině 19. století v arboretu poblíž hruboskalského zámku. Protože o ni však posledních 40 let nikdo nepečoval, postupně zarostla stromy. Nyní k ní ale vede nová turistická stezka, na kterou chtějí správci Českého ráje odklonit část turistů z páteřní Zlaté stezky.

Ačkoli Hruboskalsko nabízí nespočet vyhlídek, ta staronová se poněkud liší. „Je netypická v tom, že je komorní a poskytuje výhled ne přímo na skály, ale spíše na lesy a na zemědělskou krajinu v pozadí,“ poukázal zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleš Hoření. „Návštěvníci Českého ráje se rádi dívají do krajiny a ten výhled je krásný,“ dodal.

Obnovená vyhlídka na Hruboskalsku je jedním z lákadel, která mají lidi rozptýlit po celé oblasti. Centrální Zlatá stezka je totiž velmi vytížená, prochází po ní až čtyři tisíce turistů denně. Na jiná místa Českého ráje však už nedorazí. „Návštěvnost je vysoká a nová vyhlídka pomůže rozptýlit návštěvníky mezi jednotlivá vyhlídková místa,“ poukázal ředitel Sdružení Český ráj Jiří Lukeš.

V Českém ráji bývalo v minulosti mnohem víc vyhlídkových míst než dnes. Tak jako vyhlídka U Kamenného stolu jich mnoho v posledních desítkách let zarostlo lesem.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)