Prostor v radničních novinách dostane i opozice

Pardubicko – Ve zpravodajích, které vydávají města a obce, budou muset dostat prostor i hlasy opozice. Nařízení je součástí novely tiskového zákona, schválené poslanci v prvním čtení. Do teď radniční noviny názory opozičních politiků obvykle netiskly – přesto, že jde o periodika za peníze všech daňových poplatníků.

Novela v praxi znamená, že může každý opoziční zastupitel podat návrh na své vyjádření. Pokud mu to vedení města neumožní, požádá o zdůvodnění. V krajním případě se může obrátit na soud.

Pardubická radnice vydává měsíční zpravodaj v nákladu 48 tisíc kusů, opozice se na stránky městských novin nedostane. Kroky radních nikdo nekritizuje a nehodnotí. Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP) je toho názoru, že městský zpravodaj je politicky zaměřený. Nedávno pardubičtí zastupitelé paradoxně zamítli návrh ODS, aby dostala opozice v městských novinách prostor. Návrh podala strana, která léta radnici vedla a teprve po posledních volbách je v opozici.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Město Litomyšl vydává měsíčník Lilie v nákladu 4 450 výtisků. Ani tady opozice prostor nedostávala. Město ale na novelu tiskového zákona nečekalo. Ve zpravodaji se už brzy objeví i kritické hlasy opozice. „Samozřejmě budou striktně dány počty řádků, formát a podobně, aby nikdo neměl žádnou výhodu,“ nechal se slyšet místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský. Vedení města teď musí jen doladit, jak bude nový zpravodaj vypadat. Politikům zřejmě vyhradí pouhé dvě strany z celkových 25.