V Ostravě se otevřelo nákupní centrum za 3 miliardy

Ostrava - Na území po bývalé koksovně Karolina v centru Ostravy se dopoledne otevřelo veřejnosti nákupní a zábavní centrum Forum Nová Karolina za více než tři miliardy korun. Jde o první objekt na největším brownfieldu v regionu, který u obyvatel města budí rozporuplné emoce a od svých odpůrců si vysloužil pojmenování po japonské jaderné elektrárně Fukušima.

Před otevřením centra postávalo před vstupem zhruba na dvě stě lidí, čekajících na možnost prohlédnout si nabídku nového obchodního komplexu. Forum Nová Karolina disponuje na ploše přesahující 58 tisíc metrů čtverečních více než 240 obchody a zaměstnává zhruba 2 000 lidí.

Proti otevření centra se zvedl i nesouhlas některých Ostravanů. Ve středu večer proběhl v 19:30 protest formou laserové projekce nápisů na stěnu budovy, mezi nimi i označení nová Fukušima. Na základě stížnosti developera šetří policie laserovou projekci jako přestupek proti veřejnému soužití. Protest přitom dál pokračuje na sociální síti.

Nákupní centrum Forum Nová Karolina
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Součástí nákupního centra je i pobočka kavárenského řetězec Starbucks, pro který se jedná o první mimopražskou kavárnu. „Na český trh jsme vstoupili před čtyřmi roky, kavárny máme v Praze a dívali jsme se na středně velká města v České republice, a to jak na Ostravu, tak na Brno,“ uvedl prezident Starbucks pro region střední a východní Evropy Michael Hudspeth s tím, že právě rozšíření poboček společnosti o tato dvě další města si přáli i samotní zákazníci. Pro metropoli Moravskoslezského kraje se nakonec firma rozhodla právě kvůli otevření Fora Nová Karolina.