Města investovala do nových čističek, zbytek peněz ale nedostanou

Pardubice/Heřmanův Městec - Některá města na Pardubicku se dostala do patové situace kvůli výstavbě čistíren vody nebo kanalizací, na které marně hledají peníze. Z vlastních rozpočtů investovala do projektů, samotnou výstavbu si ale dovolit nemůžou a žádost o dotaci jim postupně odmítla Evropská komise i stát.

Původně slíbené evropské peníze nezíská například Heřmanův Městec. Kanalizaci totiž provozuje soukromý subjekt, a tak radnice na dotaci nemá nárok. „Evropská komise rozhodla, že nebude poskytovat finance tam, kde z provozu vodárenské infrastruktury může jít zisk soukromým společnostem,“ konstatoval starosta Aleš Jiroutek (ODS)

Kritici tvrdí, že si město muselo být vědomo riskantnosti svého rozhodnutí, už když před lety odsouhlasilo, že vodovody a kanalizace bude provozovat soukromá firma. Teď na to prý doplácejí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Města neuspěla u EU, požádala proto o dotace stát, ovšem ani tam nepochodila vzhledem k nadměrnému počtu žádostí. Města se ocitla v patové situaci, ve svých rozpočtech peníze nemají. Nezbývá jim než se znovu obrátit na stát, ovšem v době, kdy ministerstva musí ve svých rozpočtech škrtat, mají jen malou šanci na úspěch.