Záhadně pokácené stromy pachatel nechal ležet u silnice

Zbilidy (Jihlavsko) - Obyvatelé Zbilid řeší, kdo záhadně pokácel stromy u silnice, aniž by ukradl dřevo. K zemi v tomto týdnu postupně padly dva vzrostlé jeřáby, švestka, hrušeň a také statný jasan. Již před čtyřmi lety zažili místní podobnou zkušenost, kdy vzrostlé stromy zřejmě musely ustoupit nově vznikajícímu soukromému letišti.

Při pohledu na vzniklou spoušť u silnice mezi obcemi Šimanov a Zbilidy na Jihlavsku se každý ptá, komu stromy v této oblasti vadily. „Buď to musel být vandalský čin, anebo někomu překáží při nějaké činnosti,“ spekuluje místostarosta obce Zbilidy Jiří Huďa. 

Nezákonné pokácení deseti stromů téměř na stejném místě se vyšetřovalo už před čtyřmi lety. Tehdy všichni tvrdili, že stromy musely ustoupit vznikajícímu soukromému letišti. „Byly to stromy ve vlastnictví soukromé osoby. Ale myslím si, že žádný pachatel se nenašel,“ podotkl Huďa.

Pachateli hrozí dvacetitisícová pokuta

Majitel letiště Filip Zejda říká, že neměl jediný důvod stromy pokácet. Myslí si, že za činem stojí jistá úzká skupina místních lidí, která se ho pouze snaží poškodit. „Tohle vidím jako poslední možnost, jakým způsobem mě zdiskreditovat nebo mi nějak ublížit,“ reagoval.

Policie tento případ šetří pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku. Správa a údržba silnic, které stromy patří, se do úklidu dřeva pustí po víkendu. Pokud by se našel pachatel nepovoleného kácení, inspekce životního prostředí by mu mohla udělit až dvacetitisícovou pokutu.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)