Traktorista narazil do sloupu a „zhasl“ celou obec

Želeč (Prostřejovsko) – Bez elektřiny se museli v neděli odpoledne obejít obyvatelé obce Želeč na Prostějovsku. Pětisethlavé sídlo od energie odřízl traktorista, který při setí narazil do sloupu vysokého napětí. Tím odstavil místní fotovoltaickou elektrárnu a následně celou obec. Událostí se zabývá policie, traktoristovi hrozí až rok vězení.

Traktorista přijel na pole u Želče, aby zasel řepu. „Přitom secím strojem narazil do sloupu vysokého napětí. Došlo k poškození úsekového vypínače a toto poškození si vyžádalo přerušení provozu obecně prospěšného zařízení,“ uvedla policejní mluvčí Eva Čeplová.

Nehoda se stala v půl čtvrté odpoledne, Želeč se opět rozsvítila až po třech hodinách, krátce před setměním. Podle policistů vznikla při srážce traktoru se sloupem dvacetitisícová škoda.

Prostějovsko je ovšem na tmu zvyklé, k obdobným událostem nyní dochází co týden. Minulý víkend přišla o dodávky elektřiny konická místní část Čunín. Přetržené vedení způsobil opilý muž, který pokácel strom v blízkosti rekreační chaty. Také tento výpadek byl tříhodinový.