Zápis do školek po internetu rodiče většinou chválí

Brno - Dnes je poslední den, kdy mohou rodiče přihlásit své děti do mateřských škol pomocí takzvaného elektronického zápisu. Školky i rodiče si nový systém převážně chválí pro jeho jednoduchost a přehlednost. Už teď je ale jasné, že míst v brněnských školkách je kritický nedostatek. Na jedno místo připadají téměř dvě přihlášené děti.

Elektronický zápis dětí do mateřských škol se v Brně testuje letos poprvé. Rodičům umožňuje vyplnit přihlášku na počítači, přesto se ale osobní návštěvě školky nevyhnou. Vytisknutou přihlášku musejí i tak přinést do kanceláře ředitele či ředitelky osobně. To proto, že ji museli nechat potvrdit lékařem.

Ač se může zdát, že nový systém nakonec přijímací řízení rodičům nijak zvlášť neusnadnil, samy mateřské školy si jej pochvalují. V okamžiku zápisu vidí, do kolika dalších školek je dítě zároveň přihlášeno. „Kvůli obavám z nedostatku míst si rodiče zvykli dávat si žádosti na více míst,“ tvrdí ředitelka MŠ na náměstí Svornosti v Brně-Žabovřeskách Danuše Komárková. Právě to však situaci dál komplikovalo a dělalo ji nepřehlednou.

Danuše Komárková o elektronickém zápisu do MŠ (zdroj: ČT24)

Systém navíc sám seřadí děti na základě zadaných kritérií. V něm se zohledňuje například věk dítěte, vzdálenost jeho bydliště od místa školky nebo zda má v dané školce sourozence. Rodiče si zase chválí jeho jednoduchost. Všechny potřebné informace i zprávu o přijetí či nepřijetí dítěte si najdou snadno přes internet na jednom místě. „Podávala jsem přihlášku na čtyři místa a pro mě jako těhotnou s malým dítětem by to jinak znamenalo obíhání čtyř různých školek,“ řekla jedna z maminek u zápisu.

Velkou výhodou také je, že rodiče už v průběhu přijímacího řízení ví, jaké šance na přijetí jejich dítě má, a díky tomu mohou ze solidarity k ostatním rodičům podle vlastních preferencí stáhnout přihlášku z dalších školek. Na jejich místa se tak okamžitě posunou další děti v pořadí. „Samozřejmě ten systém má i svá negativa, ale myslím si, že na jejich vyhodnocování je ještě příliš brzy,“ míní Komárková.

Konečné slovo mají pořád ředitelé

Elektronický zápis má ale i řadu kritiků. Někteří starostové brněnských městských částí s ním ještě před jeho zavedením nesouhlasili hlavně s argumenty, že školky dětem mechanicky přiděluje pouze podle obecných kritérií a nedává rodičům možnost preferovat některé ze zařízení. Do nového systému se ale nezapojila pouze radnice Brno-střed, jejíž vedení vyjádřilo obavy o objektivitu systému.

Finální rozhodnutí ale i tak zůstává na vedení školky. „Dnešním dnem elektronický zápis končí. To znamená, že i pokud se uvolní nějaká místa, děti se v pořadníku už nebudou dál posunovat. Ředitel nebo ředitelka školy jej může doplnit podle vlastních kritérií,“ vysvětlila Danuše Komárková. Záleží tak na každém řediteli nebo ředitelce, zda budou ochotní přihlédnout i k jiným okolnostem, než které vyhodnocuje počítačový program. Například, že je matka samoživitelka a kvůli problémům s umístěním dětí do školek se tyto ženy dostávají do těžkých životních situací.