Historická tabačka v Novém Jičíně šla k zemi, vyroste zde obchodní centrum

Nový Jičín - Historický areál tabákové továrny v Novém Jičíně je už definitivně minulostí. Developerská firma JTH Group zbourala poslední budovy a hodlá na jejich místě postavit dva hypermarkety. Nový Jičín ale požaduje zásadní upřesnění dopravní studie. Kolem areálu totiž vede hlavní tah městem a radnice se obává dalšího nárůstu dopravy.

Cigarety se v novojičínské tabačce vyráběly ještě na konci minulého století. Poté sloužily budovy jako sklady. Před třemi lety je tabákový koncern Philip Morris prodal developerům. Tovární areál ze sklonku 19. století nezachránily ani protesty patriotů, ani neúspěšná snaha o zápis do seznamu kulturních památek. Zbytky posledních budov právě v těchto dnech developer likviduje. Lidé v okolí si stěžují, že kvůli vysoké prašnosti způsobené demolicí budov nemohou dýchat, někteří dokonce trpí astmatickými záchvaty. „Posílili jsme na stavbě stříkání několika děly, jezdí nám tam kropit i hasiči a generální dodavatel zajistil 100 lístků na mytí aut pro lidi z okolí,“ hájí developerskou firmu manažerka projektu Gabriela Hlavsová.

Plán developera na vybudování obchodního centra má ale podle radnice velkou slabinu - je jí nedostatečná koncepce řešení dopravy. Návrh postavit příjezd z přilehlého kruhového objezdu radnice zamítla, teď chce lepší řešení, které by zabránilo dopravním komplikacím ve špičce. „Jsou zde dvě studie z roku 2008, respektive je tam ještě i nějaká studie z roku 2005, ale žádná naprosto nevypovídá o situaci, která je dneska,“ vysvětluje starosta Nového Jičína Břetislav Gelnar. S tím souhlasí i dopravní inspektorát.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Necháme tu kapacitu spočítat, a pokud by došlo tím výpočtem k nějakému novému nápadu, který by ještě zlepšil tu průjezdnost, tak se mu určitě nebudeme bránit,“ reaguje vstřícně manažerka projektu Gabriela Hlavsová. Zbývající demoliční práce v areálu skončí v polovině dubna. Pokud získá developer stavební povolení ještě letos, první část obchodního centra se otevře na podzim příštího roku.

  • Zaprášené zaparkované auto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2395/239405.jpg
  • Demolice staré tabačky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2395/239406.jpg