Sníh na horách ještě je, většina skiareálů už ale nejezdí

Praha – Lyžování na přelomu března a dubna je už spíše pro fajnšmekry. Ti však stále mají na výběr z provozuschopných skiareálů – ačkoli jich rychle ubývá. Už tento víkend bude většina vleků stát, mnoho dalších se rozjede naposledy v této sezoně. Pouze v největších skiareálech se mohou lyžaři těšit ještě na velikonoční sjezdování.

Naposled se bude o nadcházejícím víkendu lyžovat ve Středočeském a také Zlínském kraji. Ve středních Čechách je dosud v provozu sjezdovka v Chotouni, na které leží až 30 centimetrů technického sněhu. Lyžování v obci nedaleko Jílového u Prahy skončí hlavně kvůli nezájmu veřejnosti. „Momentálně je tady zhruba 15 lidí, odpoledne jich bývá méně. Zájem je malý, jezdíme spíš z propagačních důvodů,“ uvedl provozovatel sjezdovky Jan Němeček.

Také ve zlínské části Beskyd, v Javornících a Hostýnských vrších, kde jsou přitom podstatně lepší podmínky, se bude o víkendu lyžovat naposled. Vůbec už se nerozjede skiareál Kohútka, jehož provozovatel se bojí počasí. „Má pršet, k tomu fouká silný vítr, což vadí lanovce,“ uvedl předseda představenstva společnosti Ski Centrum Kohútka Miroslav Maczko. Naopak ještě jezdit budou některé další areály, které zatím hovoří o konci sezony, ačkoli provozovatelé zcela nevyloučili, že plány ještě změní a na Velikonoce ještě jednou vleky spustí. Prozatím ale platí, že poslední lyžování si užijí tento víkend lidé ve Stupavě, Trojáku i ve Velkých Karlovicích. Tam zůstane v provozu sjezdovka Razula. „V sobotu na ní pořádáme veřejné závody, v neděli sezonu ukončíme,“ poznamenal provozovatel Leo Bača. Také zde končí sezona hlavně kvůli nezájmu lyžařů, na sjezdovkách stále zůstává místy i více než půl metru sněhu.

Podobná je situace také v moravskoslezské části Beskyd, kde jezdí areály v Bíle i Mostech u Jablunkova, ačkoli je provoz omezen. Provozovatelé se ale shodují, že vleky pustí ještě o Velikonocích. „Budeme ještě lyžovat, má se ochladit a v neděli by snad i mělo sněžit. Chceme to vydržet až do Velikonoc. Samozřejmě jsou to jarní podmínky, už to není ideální, ale pořád se lyžovat dá,“ řekl vedoucí areálu Bílá Jaroslav Vrzgula.

V Jeseníkách leží na některých místech ještě vysoká vrstva přírodního sněhu, a tak hlavní, s čím musí vlekaři bojovat, je nepřízeň lyžařů. Mnoho skiareálů však stále jezdí a na Ovčárně plánuji zachovat provoz až do konce dubna. K tomu má pomoci i sněžení očekávané o víkendu. „Čekáme denně až pět centimetrů nového sněhu, všechny vleky jsou v provozu,“ oznámil zástupce areálu Josef Figura. Dodal však, že kvůli závodům bude o víkendu jeden z vleků nepřístupný. Naopak mimo provoz bude o víkendu skiareál v Koutech, kde však ještě chtějí pustit lanovku na Velikonoce. Velmi omezen je potom provoz v největším jesenickém areálu na Ramzové, kde zůstává v provozu už pouze spodní lanovka. I přes očekávané ochlazení v Jeseníkách již definitivně ukončila lyžařskou sezonu střediska v Branné, v Hlubočkách, dále Miroslav i Filipovice.

Podobně jako v Koutech se zařídili také provozovatelé sjezdovek na Dolní Moravě v králickosněžnickém pohoří. Lyžovat se tedy bude až o Velikonocích, kdy bude slavnostně ukončena sezona. V Orlických horách potom o víkendu pojedou lanovky v Červené Vodě, Deštném a Říčkách, kde je stále až metr namrzlého sněhu.

Širokou nabídku poskytnou lyžařům krkonošské lyžařské areály. Mezi půl metrem a celým metrem se stále pohybuje výška sněhové pokrývky v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, ve Svatém Petru i na Medvědíně, Rokytnici nad Jizerou a také v Harrachově. Lyžuje se také v Malé Úpě, během týdne naopak už ustal lyžařský provoz na Aldrově ve Vítkovicích. V Jizerských horách potom už je v provozu pouze Desná. V Libereckém kraji je to všechno, kromě jizerskohorských areálů už nefungují ani sjezdovky na Ještědu.

V Krušných horách už ukončily skiareály provoz s výjimkou největšího střediska na Klínovci.  Tady je i nadále kolem 70 centimetrů sněhu a vzhledem k ochlazení v příštích dnech, kdy se očekává i další sněžení, jsou podmínky pro lyžaře stále poměrně dobré. Lyžuje se na jarním firnu a klínovecké středisko bude v provozu do Velikonoc, oznámil provozovatel areálu Martin Píša. Naopak dalšího víkendu už se nedočkají lyžaři, kteří dávají přednost sousednímu Fichtelbergu, tam se lyžuje naposled.

O víkendu bude široká nabídka sjezdovek na Šumavě. Rozjedou se i některé vleky, které v pracovních dnech stojí. Lyžovat bude možné na Špičáku, Zadově a Kvildě. „My jsme na středu a čtvrtek zavřeli vleky a bylo to jenom kvůli tomu, že ve všední den už nebyl mezi lidmi o lyžování takový zájem. Ale v pátek zase budeme v provozu,“ uvedl ředitel zadovského areálu Luděk Sáska. Provozovatelé skiareálů doufají, že díky očekávanému ochlazení budou moci zachovat provoz až do velikonočního pondělí. Ještě déle by mohla vydržet sezona na Hochfichtu, kde dosud leží až 90 centimetrů sněhu. „Lyžaři z Čech si v těchto dnech navíc mohou výrazně zkrátit cestu na Hochficht díky převozu přes Lipno z Horní Plané do Bližší Lhoty,“ podotkl Martin Řezáč ze společnosti Lipno Marketing. Podobná je situace na Grosser Arberu, kde ohlásili závěr sezony na velikonoční pondělí.

Vydáno pod