V Dolní Moravě hořel rozestavěný hotel u lanovky

Dolní Morava (Orlickoústecko) – V lyžařském středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku začala ráno hořet rozlehlá budova hotelu Vista. Budova ještě nebyla zcela dokončena, nebyli v ní tedy žádní hosté a oheň nezpůsobil žádné zranění. Způsobil však vysokou škodu. Na místo se sjeli hasiči z Pardubického i Olomouckého kraje. Požár se jim podařilo úplně dohasit až po šesti hodinách.

Čtyřpatrová budova hotelu Vista začala hořet před půl osmou ráno. „Hasiči přijeli na místo v 7.30, v plamenech byla polovina střechy. Šachtami se oheň rozšířil,“ uvedla mluvčí hasičského sboru Vendula Horáková. Plameny se postupně dostaly do všech pater budovy, na místě zasahovalo devět hasičských jednotek, které dostaly požár pod kontrolu v 9:36. Hasiči původně uvedli, že požár vypukl v hotelu Velká Morava, mluvčí Horáková však později upřesnila, že se jednalo o jiný hotel.

Budova byla v době, kdy požár vypukl, prázdná. Na místě ráno nebyli ani dělníci, kteří na její stavbě pracovali. Škodu hasiči předběžně odhadli na 20 až 30 milionů korun. Podle Martina Palána ze střediska Dolní Morava jsou poškozené některé už vybavené pokoje, zničena je i polovina střechy. Vista se měla otevřít na počátku července. „Zjišťujeme rozsah škod, ale stále doufáme, že hotel by se mohl otevřít v termínu,“ podotkl Martin Palán.

Příčinu požáru začali vyšetřovatelé zjišťovat až poté, co se podařilo oheň uhasit. V úvahu připadá technická závada, nedbalost i úmyslné zapálení.

Ve dvou dnech jde v Pardubickém kraji už o druhý oheň, který způsobil takto vysoké škody. Více než 20 milionů činila také škoda po čtvrtečním požáru v areálu pardubické Synthesie, který poničil část budov firmy Rekla zabývající se likvidací použitých minerálních olejů.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)