Autodopravci: Uzavřít Prahu kamionům je nerealistické

Praha – Kamiony budou Prahou jezdit dál. Jsou o tom přesvědčeni autodopravci, kteří považují rozhodnutí městského zastupitelstva za nerealistické. Poukazují, že alternativou k Městskému okruhu a Spořilovské ulici, kudy kamiony dnes projíždějí, jsou pouze středočeské okresky. Záměr omezit od léta nákladní automobilovou dopravu v Praze schválilo zastupitelstvo ve čtvrtek.

Nákladní dopravu chce Praha odklánět ještě před hranicemi města. Přitom však neexistuje žádný kapacitní tah objíždějící jihovýchodní část metropole a celý její sever. Podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe je s uzavřením města kamionům nutné počkat na dostavbu Pražského okruhu.

„Představa, že se uzavře celá Praha a bude se objíždět po okreskách, je zcela absurdní. Místo obyvatel Spořilova se tak znepříjemní život někomu jinému a ještě horším způsobem, protože místní komunikace kapacitně pochopitelně vůbec nevyhovují,“ uvedl mluvčí.

Převedení kamionů na „okresky“ by podle mluvčího Felixe mohlo mít katastrofální dopad na plynulost provozu ve středních Čechách. „A možná nejen středních,“ dodal.

Dopravci kritizovali i loňské opatření, kdy po otevření nové části Pražského okruhu město uzavřelo pro kamiony Jižní spojku u Spořilova a poslalo je po Spořilovské čtyřiatřicetikilometrovou objížďkou na okruh, zatímco do té doby najely jen třináct kilometrů. Problém se podle nich pouze odsunul z Barrandovského mostu na méně viditelné místo, a navíc se vybralo více na mýtném. Obyvatelé Spořilova si od té doby stěžují na nadměrný hluk a smogové zatížení od tisíců kamionů denně.