Řidičům se nechce platit mýtné, obce jsou bezmocné

Hevlín (Znojemsko) – Kamiony se na jižní Moravě u rakouských hranic rozjely do krajiny. Běžně jsou k vidění nejenom na hlavních tazích, ale i na místních silničkách. Řidiči se tak podle obyvatel některých obcí chtějí vyhnout placení mýtného. Sami sice ušetří, ničí ale silnice, které nejsou určeny pro těžkou nákladní dopravu, stejně tak i majetek a často i zdraví místních obyvatel.

Těžce postižen je přívalem kamionů Hevlín na Znojemsku. Jeho občany i v noci budí drnčení skla, které vyvolávají projíždějící vozidla. Podle místostarosty Jiřího Dohnala přes město jezdí nákladní doprava z Rakouska, Znojma i Brna. „Chtěli jsme to zregulovat vystavěním kruhového objezdu, bohužel na to nejsou peníze,“ uvedl Jiří Dohnal. Stavební úpravy na silnici by musel zaplatit kraj, který však má docela opačné úmysly a nakonec zabránil i umístění značek omezujících vjezd do Hevlína.

Radnice se obrátila s žádostí o pomoc také za hranice, avšak ani tam neuspěla. „Snažili jsme se to vyřešit ve spolupráci s Laa, ovšem bohužel se ná to nepodařilo,“ poukázal místostarosta Dohnal.

Lidé zatím vyhledávají a vyčíslují škody, které jim kamiony působí. „Loni jsme to opravili a už to začíná znovu praskat,“ poukázal na stav zdí svého domu Jaroslav Šilinger z Hevlína. Škody jim už vznikají i na autech. Kamiony, které se snaží vecpat na malé silnice, se stěží vyhýbají dalším vozidlům. Naposled se jeden z nich srazil s linkovým autobusem.

Pod náporem kamionů trpí i další příhraniční obce. Například Šatovem projíždejí přetížené kamiony s dřevem. Ve skladech tamního zemědělského družstva pak řidiči náklad překládají a do Rakouska pokračují s povolenou hmotností. Sankce za přetížené vozy jsou totiž na rakouské straně daleko vyšší.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)