Do Klenčí jezdí za chodskými řemesly celé školní zájezdy

Klenčí pod Čerchovem – Děti z plzeňských základních škol jezdí už pět let do Klenčí pod Čerchovem za chodskými řemesly. Spolu s místními si mohou zkusit ozdobit tradiční chodskou keramiku, namalovat velikonoční vajíčko nebo si uplést pomlázku. Velikonoční řemesla budou lidé z Osvětové besedy předvádět dětem ještě celý příští týden.

Místní chtějí děti seznámit především s tradičními řemesly, která se tu jako poklad předávají z generace na generaci. „Uvidí, jak se maluje chodská keramika, pravé chodské kraslice nebo jak se zdobí chodské kroje,“ řekla ČT kulturní pracovnice z Klenčí Marta Vojtíková.

„Řada lidí si myslí, že jsou to obtisky, tady vidí, že je to ruční práce,“ dodala obyvatelka Klenčí Jana Psůtková, která ručně zdobí chodskou keramiku. Děti se do prací také samy zapojují. V rytmu místní dudácké kapely se například naučí tancovat i chodské kolečko.

Obyvatelé Klenčí zájezdy vítají. Vnímají je jako propagaci městysu, ale i tradičních řemesel, která by podle nich neměla zaniknout. O zájezdy je navíc stále větší zájem. Letos se jich účastní na 350 školáků, kteří by jinak odpoledne trávili v různých družinách. „Ty děti si tu připadají jako v jiném světě,“ uzavřela autorka zájezdů Renata Zunová.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)