Legendární kino Scala možná zachrání univerzita

Brno - Poslední tradiční kino v centru Brna možná zachrání Masarykova univerzita. Podařilo se jí najít strategického partnera, se kterým předložila městu návrh na jeho provozování. Kdy se do Scaly budou moci podívat první návštěvníci, ale zatím není jasné. Vše bude záležet na dalším průběhu jednání mezi univerzitou a Brnem.

„Počítáme se zachováním funkce kina, promítat by mělo ve večerních i dopoledních hodinách. Důraz budeme klást na studentskou obec, současně ale počítáme i s programy pro matky s dětmi, případně seniory,“ řekla České televizi mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Vedoucí univerzitního Ústavu filmu a audiovizuální kultury Jiří Voráč v loňském roce označil případné uzavření kina Scala za ukázkový příklad politického selhání města a manažerského selhání Turistického a informačního centra Brna jako přímého provozovatele. „Vezměme si analogii z pohostinství: hospoda nabízí trvale mizernou obsluhu, takže není divu, že jí mizí hosté, přičemž řádný hospodář by takovou situaci jistě řešil tím, že by vyměnil personál a jídelníček, nikoli tím, že by zavřel krám,“ uvedl. 

Hlediště kina Scala
Zdroj: ČT24

Město v reakci na tuto kritiku navrhlo, že univerzitě prostory nabídne za symbolickou 1 korunu ročně. Její vedení se pak nabídkou začalo zcela vážně zabývat. Plánuje, že by mohlo kino využívat k provozování společenských akcí, k promítání, ale také jako studijní prostory pro univerzitu třetího věku.

Jenže takové využití by se městu nemuselo líbit. Podle náměstka primátora Olivera Pospíšila jsou i jiní zájemci, kteří o provozování Scaly uvažují. „Pokud by podmínkou nebylo zachování kina, není důvod, abychom nabídku provozování sálu za symbolickou cenu měli nabízet jen univerzitě,“ řekl České televizi.