Zámek a hrad Bečov myslí na děti

Bečov – Hrad a zámek Bečov nad Teplou se v letošní sezoně chce zaměřit na rodiny s dětmi. Malým návštěvníkům přizpůsobil i prohlídkové trasy. Zábavnou formou se mohou naučit něco i o relikviáři svatého Maura. Správa zámku chystá také rodinně zaměřené akce na víkendy a prázdniny.

Na prohlídkové trase, kde jsou intonační panely rozmístěny ve výšce jejich očí, se mohou děti zábavnou formou vzdělat. Čeká je například interaktivní model relikviáře svatého Maura, který je největším lákadlem Bečova. „Mohou si tuto významnou památku doslova osahat, a víc se tak o ní něco dozvědět,“ upozornila zástupkyně kastelána Kateřina Rozinková.

Cílem projektu Myslíme na děti je ale přilákat celé rodiny. Správa zámku rozšířila dětský koutek, novinkami budou doprovodné akce jako divadlo nebo projížďka na koních. „Chceme, aby se děti zvedly od počítačů a podívaly se na pěknou krajinu,“ přidal další záměr takového projektu farmář Josef Klein, který koňské vyjížďky zajišťuje.

Památkáři si od podobných akcí slibují více návštěvníků. Loni zámek navštívilo téměř 60 tisíc lidí. „Sledujeme trendy v zahraničí, kde takto pojaté památky, to znamená vzdělávacím a interaktivním způsobem, mají šanci na přežití,“ podotkl bečevský kastelán Tomáš Wizovský.

Bečov by se měl stát příkladem i pro další památky. Projekt už například zaujal Karlovarský kraj. „Bohužel zjišťujeme, že naše děti dneska znají lépe dalmácké pobřeží než Karlovarský kraj, proto bychom tuto akci chtěli podpořit,“ uvedl karlovarský radní pro školství Vratislav Emler.