Diecézní charita dává rodinám s dětmi Šanci domova

Ostrava – Rodinám s dětmi, které kvůli finančním problémům nemají na vlastní byt nebo jim hrozí ztráta střechy nad hlavou, nabízí Diecézní charita ostravsko-opavská šanci získat bydlení s bezplatnými sociálními službami. Poskytne jim byt na zkušební dobu dvou let. Pokud se nájemníci osvědčí a budou své problémy řešit, získají definitivní nájemní smlouvu.

Projekt je určen rodinám, které z různých důvodů nemohou bydlet ve vlastním. Kromě střechy nad hlavou jim nabízí bezplatné sociální poradenství. „Pomáhá jim řešit jejich problémy, ať už finanční, výchovné či vzdělávací. A oni se zavazují, že skutečně budou platit nájemné, hledat si aktivně práci a spolupracovat s námi,“ vysvětlil Lukáš Curylo, ředitel Diecézní charity ostravsko-opavské.

Nájemníci budou platit běžné tržní nájemné. První byty poskytla společnost RPG Real Estate na nedávno opraveném sídlišti v Kunčičkách. „Více než po roce kolaudace od opravy jsou domy stále ve velmi dobrém stavu. Je to výsledkem práce, kterou zde terénní pracovníci odvádějí,“ upozornil mluvčí společnosti Petr Handl.

Reportáž Michala Poláčka (zdroj: ČT24)

Projekt je výhodný také pro majitele domů, nájemné za první dva roky totiž platí charita, která je vybírá od klientů. V rámci projektu Šance domova provozuje v současné době pět bytů. Zájem je však více než desetinásobně vyšší.