Na spodní Václavák se lidé dostanou jen po svých

Praha – Od pondělí se dopravě zcela uzavře spodní polovina Václavského náměstí. Natrvalo se změní v pěší zónu. Jaké by to bylo, kdyby bylo náměstí vyhrazeno pouze pro pěší, si mohli lidé vyzkoušet dnes.

Zákaz vjezdu bude od pondělí platit od neprůjezdné ulice Na Příkopě až po tramvajové koleje spojující Vodičkovu a Jindřišskou ulici. Praha 1, která opatření nedávno schválila, si od změny slibuje zklidnění a postupnou revitalizaci náměstí.

Pro řidiče bude uzavřena i Jindřišská ulice u ústí na náměstí. Řidiči tak budou muset odbočovat do ulice Politických vězňů. Ve slepé ulici bude možné pouze zaparkovat. Z dolní části náměstí zmizí všechna zaparkovaná auta a prostory budou sloužit výhradně chodcům. Obyvatelům tamních domů s parkovacími kartami radnice zajistí náhradní parkovací prostory.

Václavské náměstí jako pěší zóna
Zdroj: ČT24

Pěší zóna je pro Václavské náměstí zásadní změnou. Auta a taky tramvaje tu jezdily, když v roce 1918 lidé vítali prezidenta Masaryka, stejně jako o třicet let později, když tu v únoru 1948 mluvil Klement Gottwald. „Za bolševika se tu objevil zelený pás kytiček, zřejmě záměrně, aby se tady lidé nemohli shromažďovat,“ poznamenal historik architektury Zdeněk Lukeš.

Zákaz vjezdu neplatil ani v době, kdy na náměstí v roce 1968 přijely sovětské tanky. Auta sem směla i během listopadové revoluce 1989. Nyní chce město pěší zónu rozšířit na celé náměstí. Zatím zcela zmizí auta z Václaváku pravidelně každou první neděli v měsíci až do října.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod